ΕΘΝΙΚΑ

ΗΠΑ: Να μην διακοπεί η διαδικασία στον ΟΗΕ για την ονομασία

ΗΠΑ: Να μην διακοπεί η διαδικασία στον ΟΗΕ για την ονομασία

Οι ΗΠΑ εμμένουν στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και δεν θα υποστήριζαν ποτέ τη διακοπή τους, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς.

«Υποστηρίζουμε τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γι' αυτό το ζήτημα (σ.σ.: το ζήτημα της ονομασίας). Η θέση μας είναι ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυσή του. Δεν θα υποστηρίζαμε ποτέ τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονόματος», ανέφερε ο κ. Γουόλερς, μετά από συνάντηση με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, Τεούτα Αρίφι.

Η κ. Αρίφι, από την πλευρά της, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος του ονόματος και ότι συστήνουν μόνο ότι θα πρέπει να επιλυθεί.

«Δεν έχουμε λάβει χρονοδιάγραμμα, αλλά μας ειπώθηκε να συμβάλουμε στην υπέρβαση της διένεξης για το ζήτημα του ονόματος, ειδικά μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα νέο κίνητρο για την επίτευξη λύσης με την Ελλάδα ώστε να επιταχυνθεί η πορεία μας προς την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, για την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να παράσχει την υποστήριξή της», δήλωσε.

Όσον αφορά στην επίσκεψή της στην Αθήνα, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, η κ. Αρίφι ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012, καθώς, όπως είπε, η ελληνική πλευρά ζήτησε, εγκαίρως, λίγο παραπάνω χρόνο για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Αρχικά, η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.