ΕΘΝΙΚΑ

«Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν

«Μέδουσα 9»: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν

Σε εξέλιξη η μεγάλη διακλαδική άσκηση – Οργισμένος ο «σουλτάνος» στέλνει κατασκοπευτικά αεροσκάφη για… έλεγχο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δρουν ενωμένες απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις στέλνουν οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών, που συναντώνται σήμερα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουν την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 9» στην Κρήτη, την Τετάρτη (06/11).

Το Newsbomb.gr θα δώσει το «παρών» στην άσκηση «Μέδουσα 9» καλύπτοντας όλες τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταφέροντας την αποφασιστικότητα, το ζήλο και το υψηλό φρόνημα των στελεχών του Ελληνικού Στρατού αλλά και τη σημασία της συνεργασίας με την Κύπρο και την πανίσχυρη Αίγυπτο.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (06/11), δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ της κορυφαίας ελληνικής ιστοσελίδας θα μεταδόσουν με αναλυτικά ρεπορτάζ, εικόνες και βίντεο όλες τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της μεγάλης διακλαδικής άσκησης που θα διεξαχθεί στην Κρήτη αλλά και νοτίως της Πελοποννήσου.

Συμμαχία απέναντι στον προκλητικό «σουλτάνο»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου κ. Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 θα συμμετάσχουν στην 3η Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις 11:45 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και στις 14:45 με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου. Στις 15:00 θα ξεκινήσουν οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Αίθουσα του ΓΕΕΘΑ «Ιωάννης Καποδίστριας».

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και οι ομόλογοί του της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζακί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και την εδραίωση της συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Αμυντική συνεργασία – Ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο

Η χώρα μας σχεδόν κάθε μέρα πραγματοποιεί και κάτι ξεχωριστό σε αμυντικό επίπεδο με ισχυρές συνεργασίες.

Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες την επιλογή των ΗΠΑ να συνοδεύσει η Ελλάδα το υπερμέγεθες Β-52 έως και το όριο του FIR Λευκωσίας με τα δικά μας F-16. Στον Έβρο ετοιμάζονται πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις να υποδεχτούν Αμερικανούς Αξιωματούχους τα επόμενα 24ωρα ώστε να φανεί η αξία της αμυντικής συμφωνίας και το πόσο σημαντικό θεωρείται για τα συμφέροντά των ΗΠΑ το ακριτικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ η άσκηση «Μέδουσα 9» θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν πως δεν μπορεί να δρα ανενόχλητος στην ανατοιλική Μεσόγειο.

Είναι δεδομένο πως η Άγκυρα ενοχλείται από τη «Μέδουσα», με το καθεστώς Ερντογάν να στέλνει ήδη κατασκοπευτικό CN-235 κι ένα ελικόπτερο για… έλεγχο της άσκησης. Φυσικά, τα ελληνικά μαχητικά έδωσαν την απάντησή τους απομακρύνοντας τους «εισβολείς».

Η «Μέδουσα» θα επαναλάβουμε πως αποτελεί την άσκηση που πρώτη απ’ όλες είχε ενοχλήσει την Άγκυρα και μάλιστα σφόδρα. Είχε ενοχλήσει για δυο λόγους. Ο κύριος ήταν διότι δεν μπορεί να Τουρκία να χωνέψει ότι οι Αιγύπτιοι ως Μουσουλμάνοι συνεργάζονται σε μια τόσο μεγάλη άσκηση με τους Έλληνες και τους Κυπρίους.

Περισσότερο όμως, είχε ενοχλήσει τότε διότι η άσκηση είχε γίνει στην Ρόδο.

Η εμφάνιση του ελικοπτεροφόρου «Mistral» στο νησί των ιπποτών και οι πτήσεις Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών που είχαν απλώσει το δίχτυ τους, είχαν θέσει εκτός εαυτού την Τουρκία.

Εκείνο ήταν ένα σημαντικό μήνυμα, τώρα που η Αίγυπτος σε επίπεδο κορυφής όπως είχε γίνει γνωστό- μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών- έχει αναφερθεί σε εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας ακόμη και με πιο ισχυρή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Θα μείνει όμως πρόταση ή τελικά θα υλοποιηθεί;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Με νοτιάδες και άνοδο της θερμοκρασίας η Τρίτη - Πού και πότε θα βρέξει (pics)

Συντάξεις: Πότε αυξάνονται – Ποιοι θα πάρουν έως και 170 ευρώ το μήνα