ΕΘΝΙΚΑ

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Στη Βουλή το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Ξεκινούν τις γεωτρήσεις

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Στη Βουλή το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Ξεκινούν τις γεωτρήσεις

«Πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο».

Όπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

«Ξεκινάμε τις γεωτρήσεις, όπως συμφωνήσαμε με τη Λιβύη»

Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της» σε εναρμόνιση με το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης αυτής της διμερούς συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του σε ομιλία του σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων.

Υποστήριξε ότι με αυτή τη συμφωνία αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται "λίγο πιο νότια της Κύπρου".

«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία», ισχυρίστηκε. «Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι εταιρείες μας, τις οποίες θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές, θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής. Πρώτα πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους. Αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. Πρόσθεσε ότι θα προστατεύσουμε «μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος - Δεν άσκησε βέτο η Τουρκία