ΕΘΝΙΚΑ

Κόλαφος για Ερντογάν: Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Κόλαφος για Ερντογάν: Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το ψήφισμα, το οποίο αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου κόλαφο για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα.

Μετά από εμπόδια που έθεσαν αρκετές φορές Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές για να μην τεθεί προς ψήφιση το ψήφισμα στο Σώμα, η Γερουσία το ενέκρινε σήμερα ομόφωνα.

Μαζί του συντάχθηκε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρούζ.

«Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μενέντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων», τόνισε ο Κρουζ, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο εισηγητής του ψηφίσματος.

Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ' υπόδειξη του Λευκού Οίκου.

Συγκινημένος ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, μόλις σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει ένσταση, ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια: «μόλις εγκρίναμε το ψήφισμα» και την ολοκλήρωσε με βουρκωμένα μάτια.

Οργή Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε στο twitter ο Αλτούν.

«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ατράνταχτα ντοκουμέντα:Έτσι εκβίασε η Τουρκία τη Λιβύη–Εικόνες με τουρκικά άρματα μάχης στην Τρίπολη

Αθήνα: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη για τη συμφωνία - Η Ελλάδα έχει ντοκουμέντα