ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ατράνταχτα ντοκουμέντα:Έτσι εκβίασε η Τουρκία τη Λιβύη–Εικόνες με τουρκικά άρματα μάχης στην Τρίπολη

Ατράνταχτα ντοκουμέντα:Έτσι εκβίασε η Τουρκία τη Λιβύη–Εικόνες με τουρκικά άρματα μάχης στην Τρίπολη

Για εκβιασμό που «ανάγκασε τη Λιβύη να υπογράψει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο» έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές της Αθήνας, λίγο πριν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της «συμφωνίας» με την αποστολή όπλων και υπάρχουν στοιχεία από την παράδοση στο λιμάνι της Τρίπολης.

Η συμφωνία, όπως μεταδίδει ο Alpha, πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση του εμφυλίου που επικρατεί στη Λιβύη και σε μία προσπάθεια του Φάγεζ αλ-Σάρατζ να παραμείνει στην εξουσία.

Τουρκικά τεθερωκισμένα και άρματα μάχης μεταφέρθηκαν τον Μάιο του 2019, έξι μήνες πριν, στην Τρίπολη.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Σε σγκεκριμένα σημεία από την απόβαση των αρμάτων φαίνονται χαρακτηριστικά σημεία του λιμανιού της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 ο Ακάρ και μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο δήλωσε ότι «αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, θα ορθωθεί “τουρκική ασπίδα” απέναντι στη γραμμή κατοχής που εκτείνεται από τη “νότια Κύπρο” έως την Ελλάδα».

Αθήνα: Έχουμε ντοκουμέντα

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα τον ΣΚΑΪ, έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την αποστολή των όπλων στο λιμάνι της Λιβύης και γνωρίζουν τόσο τον χρόνο της παράδοσης όσο και το πλοίο με το οποίο έγιναν.

Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.

Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι ότι η Άγκυρα δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση. Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει.

Σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χώρας, εννοώντας ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

Λάβρος ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Αποφασισμένος να ζητήσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων κατά της Άγκυρας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα όσων θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφορικά με την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Σήμερα δεν θα ενημερώσω απλά τους ομολόγους μου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δήθεν MOU μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα. Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Με στόχο την εξασφάλιση της ομόφωνης στήριξης των Ευρωπαίων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να υποστηρίξει με επιχειρήματα την ακυρότητα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης.

Η εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (12/12) και στο τέλος του δείπνου της πρώτης μέρας προβλέπεται η συζήτηση για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνική πλευρά περιμένει οι «28» να καταδικάσουν τις εμπρηστικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή και το προκλητικό μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης που «σβήνει» από τον χάρτη την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το sigmalive για το θέμα θα έχει επαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας

«Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Αναλυτικά τα ποσά (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Η αίτηση, τα κριτήρια και οι κόφτες - Πότε θα πάρετε 700 ευρώ