ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Τουρκία «τραβάει το σχοινί» – Αν σπάσει θα το πληρώσει ακριβά

Η Τουρκία «τραβάει το σχοινί» – Αν σπάσει θα το πληρώσει ακριβά
ΙΝΤΙΜΕ

Τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες – Πού και πότε θα βγάλουν ερευνητικά σκάφη οι Τούρκοι – Έτοιμες να απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις – Γέμισε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού το νοτιοανατολικό Αιγαίο – Δυναμική παρουσία και της Αεροπορίας – Αν σπάσει το σχοινί οι Τούρκοι θα το πληρώσουν ακριβά!

Αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο, με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές να μιλούν πλέον ανοιχτά για αναπόφευκτο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι πλέον το πότε αυτό θα σπάσει.

Η ενεργοποίηση του μνημονίου Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης

Η είδηση πως τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και παράλληλα έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η… λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της υφαλοκρυπίδα, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου έως και Νοτιοανατολικά της Κρήτης και ζητά να κάνει εκεί έρευνες πετρελαίου.

maptup.jpg
Δίπλα από τα ελληνικά νησιά θέλουν να κάνουν τις έρευνές τους οι Τούρκοι - «Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο

Το «σημάδεμα» της συγκεκριμένης περιοχής από την Τουρκία δεν είναι τυχαίο. Το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει την περιοχή από το Καστελόριζο και Νοτιοανατολικά Ρόδου και Καρπάθου ενεργειακό φιλέτο και με λόγια αλλά και έργα έχει φροντίσει να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Η απόπειρα του ερευνητικού "Barbaros" να προχωρήσει σε έρευνες το 2018, αλλά και η προβακατόρικη ενέργεια του Oruc Reis πριν λίγους μήνες να… παρασυρθεί από τον αέρα και να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τις δύο φορές οι Τούρκοι είχαν λάβει δυναμική απάντηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό, με ελληνικές φρεγάτες να τους βάζουν στο στόχαστρο.

«Θερμό» καλοκαίρι - Τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα

Μπορεί ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να μίλησε για σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, μετά από 3-4 μήνες, όμως στην Αθήνα κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι προκλήσεις θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δηλώσεις χαρακτηρίζονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως «προπέτασμα καπνού», με την Τουρκία να προετοιμάζει το έδαφος για το τι θα συμβεί εντός των επόμενων εβδομάδων και παράλληλα να… μετρά και τις αντιδράσεις της Ελλάδας.

Η απόφαση για σεισμικές έρευνες είναι ειλημμένη στην Άγκυρα και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση της απόφασης. Αυτό όμως που ανησυχεί την Αθήνα αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα με μια σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι βιάζεται και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που θα δημιουργούν τετελεσμένα, με στόχο να αναγκάσει την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πότε λοιπόν θα κάνει η Τουρκία το επόμενο βήμα και πού;

Μέχρι στιγμής η Άγκυρα επιδεικνύει στάση αναμονής, έως ότου δημοσιευτούν οι κατατιθέμενοι χάρτες του παράνομου μνημονίου στον ΟΗΕ. Μετά τη δημοσίευση όμως, η Τουρκία θα υποστηρίξει ότι υπάρχει μονιμοποίηση και τότε θα προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες, στέλνοντας είτε το Barbaros είτε το Oruc Reis για έρευνες.

Τότε ακριβώς θα σημειωθεί και η ανάφλεξη.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει στο… κυνήγι τα τουρκικά ερευνητικά ενώ, τα ελληνικά υποβρύχια που ήδη πλέουν στην περιοχή θα βάλουν τα κόκκινα σκάφη με την ημισέληνο στο στόχαστρο.

Σε ποιο ακριβώς σημείο θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να βγάλουν τα ερευνητικά;

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια Νότια της Κρήτης, σε απόσταση δηλαδή εκατοντάδων μιλίων από τις ακτές και τις βάσεις της. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανότερο να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα – «Κέρβερος» ο Στόλος

Είναι δεδομένο πως η Αθήνα δεν επιθυμεί κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο, εφόσον θίγονται κυριαρχικά της δικαιώματα είναι έτοιμη να πράξει τα αυτονόητα.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εδώ και καιρό έχει αναλύσει τις κινήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο μέλλον από το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν και όλες οι πληροφορίες λένε ότι το πράσινο φως έχει δοθεί. Μια δυναμική απάντηση στην Τουρκία είναι μονόδρομος και τα Επιτελεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην Ελληνική φαρέτρα, εφόσον η Τουρκία κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση. Η παρουσία του Στόλου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου είναι συνεχής, τόσο με πλοία επιφανείας όσο και με μόνιμη δραστηριότητα υποβρυχίων. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει και στον εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρησιακό - εάν χρειαστεί - σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας με πτήσεις μαχητικών και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες του Στόλου.

Η αποστροφή στην τελευταία ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ότι «είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε οποιονδήποτε κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει» είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Τούρκοι πλέον τραβούν το σχοινί επικίνδυνα. Αν όμως το σχοινί σπάσει, θα το πληρώσουν ακριβά…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Έκανε το λάθος η «μαυροντυμένη» - Ραγδαίες εξελίξεις