ΕΘΝΙΚΑ

Νέα ήττα για τους Τούρκους: Οκτώ ελληνικά F-16 στην Κύπρο - Ακόμα τους ψάχνουν τα τουρκικά ραντάρ

Νέα ήττα για τους Τούρκους: Οκτώ ελληνικά F-16 στην Κύπρο - Ακόμα τους ψάχνουν τα τουρκικά ραντάρ

Το σχέδιο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου για να μην γίνουν αντιληπτά τα ελληνικά «γεράκια» - Οι σκληρές αερομαχίες πάνω από το Καστελλόριζο και η κίνηση - ματ που τρόμαξε και έδιωξε τους Τούρκους - Σε εξέλιξη η τετραμερής αεροναυτική άσκηση Ελλάδα - Κύπρου - Γαλλίας - Ιταλίας

Στο... κόκκινο παραμένει η ένταση της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας, με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να μυρίζει έντονα... μπαρούτι και μαζούτ.

Στην Τουρκία επικρατεί έντονος εκνευρισμός μετά τις αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν δυναμικές απαντήσεις και να αποδεικνύουν στην πράξη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την εμπειρία, τον ζήλο και την αποφασιστικότητα των στελεχών τους.

Από την άλλη, το καθεστώς Ερντογάν βλέποντας το διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό ντεμαράζ της Αθήνας επιχειρεί να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την ένταση «εκβιάζοντας» ακόμα και «ατύχημα» στην... πυριτιδαποθήκη της Μεσογείου.

Μετά την άφιξη δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08) τα οποία «ρεζίλεψαν» την τουρκική αεράμυνα, ακόμα 6 ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.

Το άρτιο σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε άψογα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, από την αίθουσα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τους επιτελείς των τριών Σωμάτων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία μιας και τα ελληνικά F-16 από το Καστέλι της Κρήτης, απ' όπου απογειώθηκαν, μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν την παραμικρή αντίσταση.

Εκεί τα έξι ελληνικά μαχητικά συνάντησαν τα αλλά δύο με τη γαλανόλευκη στο φτερό, που είχαν φτάσει στην Μεγαλόνησο από την Τρίτη και συμμετείχαν στην κοινή αεροναυτική άσκηση Eunomia που πραγματοποιείται στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μαζί με την Ιταλία, την Γαλλία και φυσικά την Κύπρο.

Αφού εκτέλεσαν διάφορα τακτικά σενάρια και επιχειρησιακά αντικείμενα, τα έξι μαχητικά πήραν το δρόμο της επιστροφής προς την Κρήτη.

«Κόλαση» στην επιστροφή - Η κίνηση-ματ του Αρχηγού Φλώρου

Το δεύτερο... κάζο που υπέστησαν οι Τούρκοι στον αέρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών προκάλεσε οργή στους Τούρκους επιτελείς που έδωσαν εντολή στους πιλότους τους να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν... στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών.

Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων και είχε σχεδιάσει την επόμενη κίνηση. Οχτώ ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της... μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.

Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με συνολικά 14 ελληνικά αεροσκάφη! Η επιστροφή στα τουρκικά παράλια ήταν μονόδρομος.

Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Νέα ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι - Τι θα ισχύσει με τις μάσκες