ΕΘΝΙΚΑ

Αμερικανός γερουσιαστής: Θα επιλέξουμε τη Σούδα αν συνεχίσει αυτή την πολιτική ο Ερντογάν

Αμερικανός γερουσιαστής: Θα επιλέξουμε τη Σούδα αν συνεχίσει αυτή την πολιτική ο Ερντογάν

H εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται, οδηγεί τους Αμερικανούς στο να αποσυρθούν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, εξετάζοντας ως εναλλακτική το λιμάνι της Σούδας στην Κρήτη.

Αν και ΗΠΑ - Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ από το 1952, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο αντιφατικά.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, δήλωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εναλλακτική λύση αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλείσει τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον ανέφερε, την Παρασκευή (11/09), στο «Washington Examiner»:

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο Ιντσιρλίκ. Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά πιστεύω, από μια αμυντική στάση, ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν δεν είναι καλή. Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση».

Ο ίδιος, ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, πρόσθεσε το εξής:

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται σίγουρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο: Κορυφώνει τις προκλήσεις ο «σουλτάνος» τα επόμενα 24ωρα – Στο στόχαστρό του η ΠτΔ