ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: «Στις 29 Νοεμβρίου ολοκληρώνει τις εργασίες του» λέει η Τουρκία

Oruc Reis: «Στις 29 Νοεμβρίου ολοκληρώνει τις εργασίες του» λέει η Τουρκία

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως οι εργασίες του Oruc Reis θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου και θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Το πλοίο Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη χθεσινή NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης Ερντογάν, τόνισε στο NTV πως «το Oruc Reis, θα είναι μέχρι το τέλος του μήνα εκεί. Μπορεί να ολοκληρώσει αργότερα τις εργασίες του και να αποχωρήσει από εκεί για αλλού. Θέλουμε διερευνητικές επαφές, να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».

Τι περιμένει το Oruc Reis στο Καστελόριζο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται και πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους Τούρκους να συνεχίζουν την επιθετική τακτική κατά της Ελλάδας επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να οδηγήσουν τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό ασφυκτική πίεση.

Η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου είχε «δώρο» από την Τουρκία μία ακόμα NAVTEX που θέτει και πάλι σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς. Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis που εδώ και τρεις μήνες έχει «οργώσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναμένεται να βρεθεί και πάλι μια ανάσα από το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, προκαλώντας εκ νέου τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Το πρωί του Σαββάτου ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τη δεσμευμένη περιοχή να φτάνει στα 6 ναυτικά μίλια από τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Η νέα ναυτική οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Όπως φαίνεται και και στον παρακάτω χάρτη, το τουρκικό ερευνητικό θα «αγγίξει» και πάλι το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης. Η νέα NAVTEX απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη με το πορτοκαλί χρώμα, τέρμα δεξιά.

Υπενθυμίζεται, ότι είχε προηγηθεί η χθεσινή απαίτηση της Άγκυρας για την αποστρατικοποίηση του Αη Στράτη, της Μυτιλήνης, της Λήμνου, των Ψαρών, της Τήλου και της Χάλκης.

Παρά τις δυναμικές απαντήσεις που έχει πάρει η Άγκυρα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι δεδομένο πως δεν θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να προκαλεί και να διεκδικεί, όσο οι «σύμαχοί» μας σφυρίζουν αδιάφορά και δεν παίρνουν μέτρα κατά του τουρκικού καθεστώτος.

Το τουρκικό ερευνητικό, το οποίο κινείται με πολεμική συνοδεία αποτελούμενη από φρεγάτες και κορβέτες, θα φτάσει και πάλι σε λίγες ώρες ανοιχτά του Καστελόριζου. Όπως εκτιμάται, το Oruc Reis θα σπάσει» και πάλι τα 12 ναυτικά μίλια και θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια.

Στο σημείο αυτό ωστόσο, θα βρει μπροστά τoυ ένα πλωτό τείχος απότελούμενο από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία έχουν λάβει θέσεις μάχης και κυριολεκτικά περιμένουν να... καλωσορίσουν τον τουρκικό στολίσκο με τα κανόνια στραμμένα εναντίον τους.

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν ήδη καταλάβει καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων. Είναι σαφέστατα μια ουσιαστική κίνηση και παράλληλα, μια κίνηση συμβολική... ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το τουρκικό καθεστώς, ότι οι προκλήσεις και οι επιθετικές ενέργειες έχουν όριο και πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν και τα μέσα και τη βούληση να δώσουν ακόμα μια δυναμική απάντηση.

Παράλληλα, τόσο το νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, Ρω και Στρογγύλη, όσο και τα γύρω νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως είναι «φορτωμένα», με τον Στρατό Ξηράς να είναι σε ετοιμότητα για να παίξει και αυτός το δικό του ρόλο, αν χρειαστεί.

Όσο για τους Έλληνες ΟΥΚάδες, εδώ και πολύ καιρό έχουν κάνει… σπίτι τους τις βραχονησίδες. Οι φωτογραφίες που είχε δώσει πριν από περίπου ένα μήνα το ΓΕΕΘΑ και δείχνει «βατράχια» να έχουν στο στόχαστρο τον τουρκικό στολίσκο, είναι ενδεικτικές της κατάστασης ύψιστης επιφυλακής και μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικές και ψύχραιμες, καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια.

Ωστόσο, κανείς δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα του Ερντογάν. Η ψυχραιμία των πληρωμάτων είναι ατσάλινη και κανείς δεν πρόκειται να αντιδράσει αν δεν δοθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει τον τελικό λόγο.

Μπορεί η Τουρκία να είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, αλλά η χώρα μας είναι ικανή να της επιφέρει τέτοιο πλήγμα που θα είναι ανεπανόρθωτο για εκείνη. Και, πιστέψτε μας, ο Ερντογάν το γνωρίζει καλά αυτό, παρά τους παλικαρισμούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση – σταθμός: Αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν από 800 – 2.921 ευρώ