ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια έχει πιο ισχυρό Στρατό Ξηράς; Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποια έχει πιο ισχυρό Στρατό Ξηράς; Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Σαφής αριθμητική υπεροχή των Τούρκων – Τεράστια η διαφορά σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα – Πώς η Ελλάδα καταφέρνει να δημιουργεί νευρικό κλονισμό στο καθεστώς Ερντογάν με την στρατηγική σε Έβρο και Αιγαίο.

Το Newsbomb.gr ολοκληρώνει τη σύγκριση ισχύος Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τα δεδομένα στην ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Στρατό Ξηράς.

Μετά την παρουσίαση της γενικής εικόνας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και τη σύγκριση Πολεμικής Αεροπορίας και Ναυτικού, ήρθε η στιγμή να παραθέσουμε τα στοιχεία για τον ένδοξο Στρατό Ξηράς.

Πριν αναφέρουμε τα συγκριτικά στοιχεία, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε τι είναι και πώς διοικείται ο Στρατός Ξηράς στη Χώρα μας.

Ο Ελληνικός Στρατός αποτελείται από τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού (ΕΦΥΕΣ) και την Εφεδρεία.

Οι δύο βασικοί κλάδοι του Στρατού είναι τα Όπλα και τα Σώματα.

Όπλα είναι τα στοιχεία του Στρατού, των οποίων κύρια αποστολή είναι η διεξαγωγή του αγώνα ή η άμεση συμμετοχή σε αυτόν. Αυτά είναι:

Μάχης: Πεζικό, Ιππικό-Τεθωρακισμένα και Πυροβολικό.

Υποστήριξης Μάχης: Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού.

Σώματα είναι τα στοιχεία του Στρατού που παρέχουν υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής. Αυτά είναι:

Υποστήριξης Μάχης: Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, Έρευνας-Πληροφορικής και Υγειονομικού (Ιατρών, Κτηνιάτρων, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής).

Λοιπά Σώματα: Υγειονομικού (Διαχειριστών Υγειονομικού και Διοικητικών Υγειονομικού), Οικονομικού, Γεωγραφικού, Ελεγκτικού, Στρατιωτικών Γραμματέων, Ταχυδρομικού, Μουσικού, Φροντιστών, Αρχιτεχνιτών Όπλων και Αρχιτεχνιτών Σωμάτων. Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το Στρατολογικό, το Θρησκευτικό και των Δικαστικών Γραμματέων.

Από άποψη του τρόπου εισόδου τους στο Στρατό, οι στρατιωτικοί διακρίνονται σε μόνιμους, εθελοντές και στρατευμένους. Μόνιμοι Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν στο στρατό για να σταδιοδρομήσουν σε αυτόν και προέρχονται από τους απόφοιτους των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τους κατατασσόμενους απευθείας ή με διαγωνισμό και τους μονίμους υπαξιωματικούς.
Εθελοντές Στρατιωτικοί είναι εκείνοι που κατατάχθηκαν με τη θέλησή τους στο στρατό και ανέλαβαν την υποχρέωση να υπηρετήσουν σε αυτόν για ορισμένο χρόνο.

Έφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας είναι οι πολίτες των παραμεθορίων περιοχών από την εφεδρεία, καλούμενοι εθελοντικά υπό τα όπλα για ορισμένη διάρκεια κάθε χρόνο.

Στρατευμένοι Στρατιωτικοί είναι όσοι κατατάχθηκαν με πρόσκληση στις τάξεις του στρατού σύμφωνα με το νόμο περί στρατολογίας και υπηρετούν τη θητεία τους.

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι ο 58χρονος Αντιστράτηγος, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Πριν αναλύσουμε όμως περισσότερο τα πεπραγμένα του Στρατού Ξηράς, πάμε να δούμε αναλυτικά τη σύγκριση δυνάμεων μεταξύ του Στρατού Ξηράς Ελλάδας και Τουρκίας:

Όπως και στους άλλους δύο Κλάδους, έτσι και στον Στρατό Ξηράς, οι Τούρκοι είναι εμφανώς πιο ισχυροί αριθμητικά. Ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει και όπως φυσικά έχει αποδειχτεί, αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο την κρίσιμη ώρα είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η εμπειρία.

Οι Τούρκοι το κατάλαβαν πολύ καλά αυτό τη χρονιά που πέρασε, το 2020. Τέλος Φεβρουαρίου ήταν, όταν επιχείρησαν την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό παράνομους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Η Χώρα μας απάντησε δυναμικά και αποφασιστικά, με το Στρατό Ξηράς και τα Σώματα Ασφαλείας στην πρώτη γραμμή να στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν ότι «ο Έβρος δεν πέφτει».

Ακολούθησε η εκδήλωση της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης, με τους Στόλους και τα μαχητικά των δύο χωρών να έρχονται κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό να ήταν αυτό που τρόμαξε με την μαζική και ταχύτατη ανάπτυξη στο Αιγαίο τους Τούρκους και η Πολεμική Αεροπορία να ήταν αυτή που έδωσε το πρώτο ηχηρό «χαστούκι», μέχρι το Πολεμικό μας Ναυτικό να αναπτυχθεί και να «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ωστόσο εξίσου καθοριστικός αποτέλεσε και ο ρόλος του Στρατού Ξηράς.

Σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν καταστάσεις όπως στον Έβρο, όμως ο Ελληνικός Στρατός κλήθηκε και πάλι να αποδείξει την ετοιμότητα, την ταχύτητα και τον άψογο συντονισμό των στελεχών του. Η ηγεσία του Στρατού Ξηράς έθεσε σε πολεμική ετοιμότητα τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα, κατευθύνοντας μεθοδικά και ταχύτατα τα στελέχη από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Το μήνυμα στον Ερντογάν είχε ήδη φτάσει: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν παίζουν και δεν αστειεύονται. Είναι έτοιμες για όλα, ακόμα και για εμπόλεμη σύρραξη».

Για μια ακόμη φορά, ο Στρατός Ξηράς απέδειξε τον επαγγελματισμό του, την κατάρτισή του, την αποφασιστικότητα και τις ικανότητές του. Σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία, αποδείχτηκε κάτι για το οποίο ορισμένοι ανόητοι και άσχετοι αμφέβαλαν… ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλότατη αποτρεπτική ισχύ, με στελέχη έμπειρα, καταρτισμένα και αποφασισμένα να τιμήσουν τον όρκο τους στην πατρίδα.

Είναι τουλάχιστον απρεπές να μιλούμε για διαμεσολάβηση «μεγάλων δυνάμεων» και να μην αναγνωρίζουμε, να μην επικροτούμε και να μην είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση αποτροπής των Τούρκων.

Δεν είναι όμως μόνο το επιχειρησιακό κομμάτι. Ο Στρατός Ξηράς βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο στην πρώτη γραμμή της μάχης και κατά της πανδημίας του κορονοϊού, συνδράμοντας στον κρατικό μηχανισμό, σε μία πρωτόγνωρη κρίση για τα υγειονομικά δεδομένα της Χώρας. Η διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού στις δομές του Υπουργείου Υγείας, η ετοιμότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων να δεχτούν πολίτες, η διάθεση χώρων νοσηλείας, καθώς και η ενεργή συμμετοχή των στελεχών στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι ελάχιστα μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε για την προσφορά του Στρατού Ξηράς στο κοινωνικό σύνολο.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε στην καθημερινή μάχη των ανδρών της Αεροπορίας Στρατού, για την μεταφορά ασθενών με ελικόπτερα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μερά και νύχτα οι πιλότοι του Στρατού Ξηράς πετούν από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο και από το τελευταίο χωριό του Έβρου μέχρι το ποιο μικρό νησάκι του Αιγαίου, προκειμένου να μεταφέρουν συμπολίτες μας που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την άμεση, πολυδιάστατη και κυρίως πολύτιμη και αποτελεσματική είναι βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα. Τόσο στην Θεσσαλία όσο και στην Κεφαλονιά, ο Στρατός Ξηράς με το προσωπικό και τα μέσα του έδωσε τεράστια βοήθεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά και στην προμήθεια φαγητού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.