ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία συνεχίζει τον «χαβά» της με τις απειλές – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας

Η Τουρκία συνεχίζει τον «χαβά» της με τις απειλές – Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Presidential Press Service via AP, Pool

Συνεχίζεται το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από Τούρκους αξιωματούχους, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά την έξαρση της προκλητικότητας από την πλευρά της Αγκυρας.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη η Αθήνα θα συνεχίσει να απαντά στην επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας μέσω της διπλωματικής οδού και διεθνοποιώντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας.

Σήμερα τη σκυτάλη από τον Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Oμέρ Τσελίκ, ο οποίος μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο το Καστελλόριζο.

Ο Ομέρ Τσελίκ ρωτήθηκε και για το τι εννοούσε με το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ…» στο μήνυμά του στο twitter μετά την άσκηση EFES 2022. «Αυτή η φράση χρησιμοποιείται από τον στρατό για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Οι Έλληνες το εξέλαβαν διαφορετικά, ότι η Τουρκία θα κάνει πόλεμο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι έτσι», εξηγησε ο Τσελίκ.

Νωρίτερα ο σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρότεινε να ανακηρύξει η Τουρκία μονομερώς ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πρόταση να κατατεθούν και χάρτες στον ΟΗΕ.

Ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε συνεχόμενες Navtex στο Αιγαίο. «Πρέπει να επισημοποιήσουμε τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της Τουρκίας. Στο δεύτερο στάδιο στη θάλασσα των νησιών (εννοεί το Αιγαίο) τους γεωγραφικούς σχηματισμούς που μας ανήκουν και δεν μεταβιβάστηκαν σε κανέναν, να τους εντάξουμε στους θαλάσσιους χάρτες μας ως δικά μας. Πρέπει αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς να τους δώσουμε στην αρμοδιότητα των περιφερειών μας που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Σε τρίτο στάδιο να κηρύξουμε συνεχόμενες ΝΑVTEX που περιλαμβάνουν τους γεωγραφικού σχηματισμούς που ανήκουν στη χώρα μας», ανέφερε ο Μπαχτσελί.

Οικονόμου: Έωλοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και απαιτεί το ίδιο από τους γείτονές της. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα εθνικά μας δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα που οδηγεί την γείτονα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Και συνέχισε λέγοντας: «Η χώρα μας είναι δύναμη ασφάλειας ελευθερίας και δικαίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας. Η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπερεπαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Σοβαρό επεισόδιο Ακάρ με Έλληνες βουλευτές

Εν τω μεταξύ έντονο επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ στην προκλητική του ομιλία έθεσε εκ νέου θέμα για τα χωρικά ύδατα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με κατηγορίες προς την Ελλάδα πως η χώρα μας υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενώ υπήρξαν αναφορές και στο Κυπριακό.

Οι Έλληνες βουλευτές φυσικά απάντησαν από την πλευρά τους, ότι δεν τίθεται ζήτημα τρομοκρατίας, λέγοντας πως η χώρα μας καταπολεμά την τρομοκρατία. Μάλιστα τόνισαν στον Ακάρ ότι δεν μπορεί να μιλά για κυριαρχία, την ώρα που η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο, ενώ επιπλέον αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών.

Ο Χουλουσί Ακάρ ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές, Τζάκρη, Λιβανό, Λοβέρδο και Βολουδάκη.

Σχετικές ειδήσεις