ΕΘΝΙΚΑ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ετήσια σύνοδο των Υπ. Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ετήσια σύνοδο των Υπ. Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης

Στην ετήσια σύνοδο των υπουργών Άμυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Βουλγαρία, βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εθνικές θέσεις των κρατών-μελών για το μέλλον της SEDM, οι συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία στην περιφερειακή ασφάλεια, ο ετήσιος απολογισμός καθώς και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής ταξιαρχίας νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade Multinational Peace Force (SEEBRIG)) για το επερχόμενο έτος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου των υπουργών 'Αμυνας των κρατών της ΝΑ Ευρώπης ((South-Eastern Europe Defense Ministerial Process - SEDM)) που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία αποτελούν τη βάση για μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στην άσκηση «SEESIM-22» η οποία θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα το τρέχον έτος.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επισήμανε τις προσπάθειες της Ρωσίας για εργαλειοποίηση της ενέργειας και της δημιουργίας αστάθειας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Μεσογείου στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην περιοχή.

Τέλος, επανέλαβε τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση -και σε πλήρη συμμόρφωση- με το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό της κυριαρχίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν τη συνεργασία προς το συμφέρον των λαών και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας πραγματοποίησε συναντήσεις με:

- Τους υπουργούς 'Αμυνας της Βουλγαρίας Dimitar Stoyanov, της Γεωργίας Juansher Burchuladze και της Ρουμανίας Angel Tîlvăr.

- Τον υφυπουργό αμυντικής πολιτικής της Σερβίας Predrag Bandic.

- Τους υφυπουργούς 'Αμυνας της Ιταλίας Matteo Perego Di Cremnago και του Μαυροβουνίου Krsto Perović.

- Τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα 'Αμυνας των ΗΠΑ David F. Helvey.

- Τον Έλληνα διοικητή της SEEBRIG, ταξίαρχο Ευάγγελο Μικρούτσικο και

- τον ακόλουθο 'Αμυνας της Ουκρανίας στη Σόφια, συνταγματάρχη Dmytro Lukashuk.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ και διεθνών οργανισμών.

Δείτε φωτογραφίες: