ΕΘΝΙΚΑ

Με NAVTEX νότια της Κρήτης απαντά η Ελλάδα - Θέμα χρόνου η πρώτη γεώτρηση

Με NAVTEX νότια της Κρήτης απαντά η Ελλάδα - Θέμα χρόνου η πρώτη γεώτρηση

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την πρώτη ελληνική γεώτρηση. Στα «σκαριά» ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης εκδόθηκαν την Πέμπτη από τον Υδρογραφικό Σταθμό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ερευνητικό πλοίο του κόσμου, το RAMFON HYPERION, ξεκίνησε την τελική φάση των ερευνών στη νοτιοδυτική Κρήτη, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαρτίου.

Τον Απρίλιο θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ερευνών, που γίνονται από κοινοπραξία της Exxon και της Hellenic Energy.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το OPEN, ότι ο χρόνος για την πρώτη γεώτρηση νότια της Κρήτης μετράει αντίστροφα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μέσα στον Μάρτιο.

«Crash test» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω Λιβύης

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω Λιβύης.

Ήδη από την υπογραφή της Σύμβασης με την κοινοπραξία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Ιουνίου 2019, η Λιβύη είχε αντιδράσει με διάβημα προς την Αθήνα ενώ και το 2022 όταν ξεκίνησαν οι έρευνες το λιβυκό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε διαφιλονικούμενη περιοχή.

Στα σκαριά βρίσκεται και το Ενεργειακό Κέντρο για την Ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκειμένου να συντονιστούν όλες οι ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή που επιβεβαιώνει και τη μακροχρόνια στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.