ΕΘΝΙΚΑ

Για την ονομασία FYROM ζήτησε συγνώμη ο Μπαρόζο

Για την ονομασία FYROM ζήτησε συγνώμη ο Μπαρόζο

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με επιστολή του προς το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, ζήτησε συγνώμη για τη χρήση του ακρωνυμίου ‘FYROM’ –πΓΔΜ, που γράφηκε «ως πρόεδρος της FYROM», κατά τη συνάντηση του προέδρου Γκιόργκι Ίβανοφ με τον Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε Χάνσεν δια μέσου της βοηθού της, Νατασία Μποχέρ Ρουμπιάνο, απέστειλε ένα σύντομο μήνυμα- απάντηση, που στη συνεδρίαση των προέδρων στη Βιέννη, χρησιμοποιήθηκε η διεθνής αναφορά των Σκοπίων ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»-FYROM.

«Η ένστασή σας σημειώθηκε. Λυπούμαστε. Δεν θέλαμε να προκαλέσουμε παράβαση ή οποιαδήποτε είδος ταλαιπωρίας. Χρησιμοποιούμε την αναφορά ‘FYROM’ εκεί όπου έχει θέση ως ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε απάντησή σας».

Και το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων θα σημειώσει:

«Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία με την Ελλάδα, στην Ενδιάμεση Συμφωνία, το ακρωνύμιο είναι μόνο για εσωτερική χρήση μεταξύ των δύο χωρών και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα που είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα, ως φαίνεται, κατάφερε να προωθήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιείται για τη χώρα μας η συντομογραφία «FYROM”».