ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο «Ηφαιστίωνας» σφυροκοπά τη χώρα - Κλειστοί δρόμοι, δεμένα πλοία και διακοπές ρεύματος

Καιρός: Ο «Ηφαιστίωνας» σφυροκοπά τη χώρα - Κλειστοί δρόμοι, δεμένα πλοία και διακοπές ρεύματος

Κακοκαιρία: «Λευκά» είναι τα φετινά Θεοφάνεια - Δείτε ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω παγετού, πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου αλλά και την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες

Σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, αλλά και στα βόρεια της χώρας, η χιονόπτωση κατά τόπους είναι έντονη, με την ΕΛ.ΑΣ να ανακοινώνει ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε όλη τη χώρα, αλλά και ποιοι χρειάζονται αλυσίδες.

Αναλυτικότερα, στην Αττική κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ ρεύμα προς “REGENCY
    CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Χασιάς , από το ύψος της «Μονής Κλειστών» και στα δύο ρεύματα
    κυκλοφορίας (από ώρα 16:40’ της 05/01/2020).
  • Περ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το ύψος του Σ.Ν.
    Πεντέλης «414» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 07:30’).
  • Λόγω χιονόπτωσης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα -Υμηττός ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό.

Επίσης η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς Ιπποκράτειο Πολιτεία από το ύψος της ταβέρνας «Θέα» διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης στην περιοχή η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Ζυγός» στο ρεύμα προς καζίνο, στην περιοχή της Πεντέλης επί της οδού Κλεισθένους και στη λεωφόρο Πεντέλης από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες και από 27η χ/θ Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θήβας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχή Κάζα.

Δείτε ΕΔΩ ποιοι άλλοι δρόμοι είναι κλειστοί και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η έκτακτη απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ισχύει μόνο για το τμήμα της Εθνικής Οδού από Λάρισα μέχρι Αθήνα και για τον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 11 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά.

Δείτε εικόνες από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην Κακή Θάλασσα Κερατέας αλλά και στο Λαύριο:

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές

Σε πολλά χωριά του δήμου Κύμης Αλιβερίου και σε ένα μεγάλο τμήμα της έδρας του δήμου, το Αλιβέρι, έχει γίνει διακοπή ρεύματος από τις 9.30 περίπου το πρωί της Δευτέρας (06/01) όπως μεταδίδει το tvstar.gr.

Πρόκειται για τις περιοχές που είναι στο δρόμο προς την Κύμη. Η κεντρική γραμμή έχει τεθεί εκτός και ακόμη είναι άγνωστο πότε θ’ αποκατασταθεί. Είχε προηγηθεί 4ωρη διακοπή στην βόρεια πλευρά του δήμου όπως Άγιος Ιωάννης, Άγιος Λουκάς, Τραχήλι.

Χωρίς ρεύμα έμειναν το πρωί της Δευτέρας (06/01) η Τήνος και η Άνδρος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και των δύο νησιών λίγο πριν τις 4:30 το απόγευμα, ενώ αποκαθίστανται σταδιακά και οι μεμονωμένες τοπικές βλάβες που έχουν προκληθεί στο δίκτυο από τους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής, αυτή την ώρα η ΔΕΗ επιχειρεί την επαναλειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής στην Άνδρο, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και στα δύο νησιά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

Χιονοπτώσεις και σε νησιά

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Χιονίζει από το πρωί σήμερα και στη δυτική πλευρά της Μυτιλήνη και στο νότιο τμήμα του γύρω από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και ιδιαίτερα στην περιοχή των ορεινών χωριών της Επαρχίας Πλωμαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση η κίνηση στο οδικό δίκτυο γίνεται κανονικά με εξαίρεση στο τμήμα του δρόμου Αμπελικό - Πολιχνίτο όπου η κίνηση έχει διακοπεί προκειμένου να καθαριστεί ο δρόμος και να γίνει ρίψη άλατος.

Προβλήματα στα Χανιά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Χανίων προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στα τμήματα από το Καλάμι έως την Σούδα και από Γαλατά έως και Νωπήγεια υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πετρών με τα συνεργεία των αρμοδίων υπηρεσιών να εργάζονται ώστε να καθαριστεί το οδόστρωμα.

Κατολισθήσεις αναφέρθηκαν και στον επαρχιακό δρόμο από Ταυρωνίτη προς Βουκολιές στην περιοχή της Νερατζιάς.

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών του δήμου Πλατανιά, καθώς και σε περιοχές του δήμου Χανίων και του δήμου Κισσάμου.

Στην Λεωφόρο Σούδας των Χανίων έπεσε μεγάλο δέντρο χωρίς να προκληθεί κάποιο ατύχημα ενώ στο παλιό λιμάνι των Χανίων και το λιμανάκι του Πλατανιά από τον υψηλό κυματισμό βυθίστηκαν μικρές βάρκες.

Στο κέντρο των Χανίων από πτώση δέντρου προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο ΙΧ αυτοκίνητο.

Κατά την διάρκεια της νύκτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε τρία άτομα από ΙΧ αυτοκίνητο που ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή του Σταλού , ενώ στην περιοχή της Κισάμου πυροσβέστες απομάκρυναν ζευγάρι ηλικιωμένων από κατοικία που πλημμύρισε.

Στα λευκά τα Βίλια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης χιονόστρωσης αποτελούν τα Βίλια Αττικής, όπου μάλιστα έχουν σπεύσει οικογένειες για να παίξουν με το χιόνι.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί εικόνες από τα κατάλευκα Βίλια:

Χιονοθύελλα έπληξε και το νομό Λαρίσης, αργά το βράδυ της Κυριακής. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από τη Σπηλιά Κισσάβου:

Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Παράλληλα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν τις πρωινές ώρες των Θεοφανίων στο Αιγαίο, με ταχύτητες του ανέμου να φθάνουν στα 161 km/h στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 km/h στη νότια Τήνο.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, περιμένουμε περιορισμό των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν τον έντονο χαρακτήρα τους.

Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Δείτε στους παρακάτω χάρτες τις περιοχές που θα «χτυπήσει» περισσότερο η κακοκαιρία:

Στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φτάνουν και τοπικά θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, για ραγδαία επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις χιονοπτώσεις:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

β. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.
β. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και
β. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον παγετό
που θα σημειωθεί:
α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες
β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και
την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Θεοφάνεια με χιόνια και καταιγίδες

Για την ημέρα των Θεοφανείων προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια.

Λευκό τοπίο και την Τρίτη

Για την Τρίτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και πρόσκαιρα στη βόρεια Ελλάδα.

Καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια. Σταδιακά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, στα βόρεια τοπικά ισχυρός.

Διαβάστε επίσης:

Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος: Πού θα πάτε αν ξεσπάσει; Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Θεοφάνεια με «Ηφαιστίωνα» - Λευκό τοπίο στη μισή Ελλάδα (pics)