ΕΛΛΑΔΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR: Οι «αφανείς» ήρωες της πανδημίας - «Τρέμω να δω την οικογένειά μου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR: Οι «αφανείς» ήρωες της πανδημίας - «Τρέμω να δω την οικογένειά μου»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα έφερε τα πάνω-  κάτω στη ζωή όλων. Έχει αλλάξει άρδην η καθημερινότητά μας και η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει σαν η μόνη διέξοδος από τον εφιάλτη που ζούμε. 

Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αναγκαία. Δύσκολα για τη ζωή μας αλλά απαραίτητα για να έχουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας. Πολλοί συνάνθρωποι μας δυστυχώς έχασαν την μάχη με τον «αόρατο» εχθρό.

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα περίπου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα και να μην φτάσουμε σε σημείο να θρηνούμε καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς, όπως η γειτονική Ιταλία. Και τα καταφέραμε... Δύσκολα αλλά τα καταφέραμε, τουλάχιστον προς το παρόν!

Ωστόσο, εκτός από την καθημερινότητα μας, ο κορονοίός έφερε ριζικές αλλαγές και στα εργασιακά.

Το Newsbomb.gr, από την πρώτη στιγμή της κρίσης επικοινώνησε με δικηγόρους - εργατολόγους και σας ενημερώνει καθημερινά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά.

Το χειρότερο ήταν οι απολύσεις. Τον Μάρτιο έχασαν τις δουλείες τους χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς μικρο-μεσαίοι επιχειρηματίες( η ραχοκοκαλιά της οικονομίας) δεν άντεξαν τα επανωτά χτυπήματα- μία με την κρίση, μία από την επιδημία και έβαλαν λουκέτο. Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για έκρηξη απολύσεων καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σε ένα μήνα έχασαν τη δουλεία τους στην Ελλάδα 41.903 συνάνθρωποι μας. Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να βάλει «φρένο» στις απολύσεις, και θέσπισε νόμο όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία απόλυση καθ'όλη την διάρκεια των μέτρων. Το μετά όμως; Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πια θα είναι η επόμενη μέρα μετά από αυτή την πρωτοφανή κρίση στην οικονομία λόγω του Covid.19.

Οι ήρωες της πρώτης γραμμής

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το λειτούργημα, την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή στους τομείς υγείας. Για να είμαστε όλοι καλά. Είναι οι ήρωες μας.

Ωστόσο, εκτός από γιατρούς, νοσηλευτές, το προσωπικό στα νοσοκομεία αλλά και το σύνολο των εργαζομένων της πολιτικής προστασίας, υπάρχουν και εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή. Είναι όσοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μπορεί εμείς να δυσανασχετούμε από τον περιορισμό της ελευθερίας μας αλλά υπάρχουν πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Πολύ...

Αιμιλία Νικέλλη - Φαρμακοποιός: «Τρέμω να δω την οικογένεια μου»

«Μιλάμε ξεκάθαρα για τρέλα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια αυτό που ζούμε οι φαρμακοποιοί. Είμαστε και εμείς στην πρώτη γραμμή » τόνισε η κυρία Νικέλλη.

Οι πολίτες φοβούνται και έχουν δεκάδες ερωτήσεις γύρω από τον κορονοϊο

«Βλέπεις την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους με το που θα μπουν στο φαρμακείο » είπε η κυρία Νικέλλη και πρόσθεσε «όλες οι ερωτήσεις είναι γύρω από τον κορονοϊό. Φοβούνται πολύ οι άνθρωποι και φοβόμαστε και εμείς οι ίδιοι μην κολλήσουμε κάτι».

Οι ασθενείς - κυρίως ηλικιωμένοι δεν πάνε στα Νοσοκομεία λόγω της κατάστασης.

«Έχω ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα και πρέπει να τους τα μεταφέρω. Συνάνθρωποι μας, μεγάλοι σε ηλικία που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και πρέπει να τους τα πάω σπίτι. Υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών που φοβούνται να πάνε στο Νοσοκομείο και πάνε αναγκαστικά στα φαρμακεία. Από το πιο απλό περιστατικό μέχρι να τους κάνεις ένεση ή ακόμα και να τους θεραπεύσεις ένα τραύμα». Τι να πω στην γυναίκα που είναι καρκινοπαθής και χρειάζεται φάρμακα. Τι να πω;!».

«Δεν μπορώ να τους διώξω, δεν μου πάει η καρδιά μου να τους διώξω! Αλλά φοβάμαι, φοβάμαι πολύ για την υγεία μου αλλά και για την υγεία των δικών μου ανθρώπων» τόνισε.

Κραυγή αγωνίας

«Δεν προλαβαίνω να δω το παιδί μου! Την οικογένεια μου. Δουλεύω ατελείωτες ώρες και έρχομαι σε επαφή καθημερινά με δεκάδες ανθρώπους. Φοβάμαι να αγκαλιάσω την κόρη μου!» είπε η κυρία Νικέλλη.

«Δεν με χωράει ο τόπος. Γυρνάω σπίτι κάθε βράδυ και φοβάμαι μην έχω κολλήσει κάτι. Μην μεταδώσω κάτι στην οικογένεια μου».

Χρήστος Γερασίμου - Εργάζεται σε περίπτερο

«Φοβάμαι πολύ, πάρα πολύ καθώς έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά» είπε ο κ. Γερασίμου που εργάζεται σε περίπτερο.

«Δεν είναι μόνο οι πελάτες του περιπτέρου αλλά και οι προμήθειες που τις έχουν αγγίξει πολλά χέρια. Όλοι οι πελάτες είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, κρατάνε τις αποστάσεις και οι περισσότεροι πληρώνουν με κάρτα. Δεν είναι ότι φοβόμαστε μόνο εμείς, όλος ο κόσμος φοβάται πλέον και είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις συναλλαγές μας».

Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε παραγγελίες

Οι προμήθειες του περιπτέρου έχουν διπλασιαστεί ανέφερε ο κ. Γερασίμου και δίνει την δική του εξήγηση σε αυτό «πλέον ο κόσμος αποφεύγει την πολυκοσμία και προτιμά πιο «μαζεμένα» μαγαζιά για να αγοράσει κάτι» αυτός είναι ο λόγος που δεν προλαβαίνουμε τις παραγγελίες».

Ωστόσο όπως μας εξήγησε υπάρχει φόβος καθώς έχουν αυξηθεί ραγδαία οι κλοπές στα περίπτερα «λόγω της αύξησης των ληστειών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα , κλείνουμε το περίπτερο νωρίτερα» είπε.

Γιώργος Γρηγοριάδης - Δημοσιογράφος

«Όταν αυξάνονταν οι νεκροί από επιπλοκές λόγω κορονοϊού προσπαθούσα να διαχειριστώ το άγχος για τον «άγνωστο» covid19 που εξαπλωνόταν σε όλον τον πλανήτη». «Όταν έφτασε και στην Ελλάδα φόβος, ανησυχία με κυρίευσαν για το τι μπορεί να μου συμβεί» είπε ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα».

«Προσέχω πολύ επειδή έρχομαι σε επαφή με πολίτες για το ρεπορτάζ αλλά ναι! τρομάζω» παραδέχτηκε.

Έχω καλύψει σοβαρά επεισόδια με πυροβολισμούς αλλά τώρα φοβάμαι περισσότερο

«20 χρόνια στον ΑΝΤ1 έχω καλύψει σοβαρά επεισόδια, εκλογές στα Σκόπια όπου σε αλβανόφωνες περιοχές έβγαιναν τα καλάζνικοφ με τραυματίες και νεκρούς μπροστά στις κάλπες αλλά φρόντιζα για τη σωματική μου ακεραιότητα.

Τρέμω στην ιδέα μην κολλήσω τους δικούς μου ανθρώπους

«Τώρα ο «αόρατος εχθρός» είναι ύπουλος και τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να κινδυνέψουν οι δικοί μου άνθρωποι εξαιτίας μου».

Βάιος - Εργάζεται σε οικοδομή - Χειριστής σε σκαπτικό μηχάνημα

«Είμαστε από τους λίγους κλάδους που δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε λόγω του κορονοϊού. Από την μία είναι σημαντικό που εξακολουθούμε και έχουμε τη δουλειά μας, όμως δεν σας κρύβω ότι ζούμε με τον φόβο καθημερινά».

«Τα άτομα που εργάζονται σε μία οικοδομή είναι πολλά και οι αποστάσεις ασφαλείας είναι δύσκολο να κρατηθούν» εξηγεί ο κ. Βαίος.

Καθαρίζουν τα μηχανήματα στην οικοδομή πριν ξεκινήσουν δουλειά

Ο κ. Βάιος πριν ξεκινήσει την δουλειά του καθαρίζει σχολαστικά το σκαπτικό μηχάνημα.

«Είμαστε όλη την ώρα με αντισηπτικά μαντηλάκια και καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες των οχημάτων που δουλεύουμε μας είπε. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είπε. Είναι επίφοβο». « Είμαι ωστόσο από τους τυχερούς που έχω την δουλειά μου και γι αυτό δεν παραπονιέμαι» συμπλήρωσε.

Η οικοδομή πάνω που ξεκίνησε να παίρνει μπροστά έφαγε πάλι μεγάλο «χαστούκι»

Με ανησυχεί, γιατί πάνω που είχαν ανοίξει οι δουλειές και τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Ξεκινάμε πάλι από το μηδέν» τόνισε.

Τα παιδιά μου έχουν αρχίσει να πλήττουν μέσα στο σπίτι

Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλο τον κόσμο, ακόμα και για τα παιδιά.

Έχω δύο παιδιά μικρά τα οποία σε καθημερινή βάση διαμαρτύρονται ότι θέλουν να βγούμε από το σπίτι και έχουν βαρεθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ τους άρεσε να βλέπουν τηλεόραση πλέον ούτε να την ανοίξουν δεν θέλουν».

Αυτοί ήταν κάποιοι από τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Μίας καθημερινότητας που ευελπιστούμε όλοι να αλλάξει γρήγορα!

Βέβαια θα πρέπει να μην ξεχνάμε κάτι«ότι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς»...

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Μακάβρια μελέτη - Πόσους νεκρούς θα θρηνήσει η Ελλάδα από τον φονικό ιό

«Έσπασε» την καραντίνα: «Έφαγε» πρόστιμο 400 ευρώ – Δεν φαντάζεστε τι έκανε (pics)

Κορονοϊός: Οι 100 ημέρες της πανδημίας που άλλαξε τον κόσμο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Αν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό (vid)

Σχετικές ειδήσεις