ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κήρυξε το τέλος της πανδημίας

Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κήρυξε το τέλος της πανδημίας

Τι κι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, υπάρχει μία, η πρώτη της Ευρώπης, που κήρυξε αργά χθες το βράδυ (14/05) το τέλος της πανδημίας.

Στη Σλοβενία, οι Αρχές καταγράφουν λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που θα φθάνουν στο εξής στη σλοβενική επικράτεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου, πρόσθεσε η Λιουμπλιάνα.

Η κυβέρνηση της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, κάνει λόγο για έναν απολογισμό 103 νεκρών εξαιτίας της COVID-19 σε σύνολο 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας τη 12η Μαρτίου.

«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες (...). Σήμερα η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου.

Η επίσημη κήρυξη του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού σημαίνει πως ορισμένα μέτρα -ιδίως η χορήγηση οικονομικής στήριξης στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε- θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου.

Η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα. Το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετά τις παραλίες τι; Ελεύθερες μετακινήσεις από Δευτέρα, επιστρέφουν οι μαθητές, ταξίδια με πλοία