ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΟΣΜΟΣ

Πενθούν οι Έλληνες της Βηρυτού: Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της κοινότητας για τα θύματα

Πενθούν οι Έλληνες της Βηρυτού: Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της κοινότητας για τα θύματα

Για μια διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη ανάμεσα στα θύματα είναι και μία «Ελληνίδα από γάμο».

Πρόκειται για μια γυναίκα λιβανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 60 ετών, σύζυγος Έλληνα ομογενή.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και ο θάνατός της οφείλεται στον θανάσιμο τραυματισμό της από πτώση αντικειμένου.

Αναφορικά με τις δύο τραυματίες, ο πρόεδρος της κοινότητας κάνει λόγο για μία σοβαρότερα και μία ελαφρότερα τραυματισμένη.

Η σοβαρά τραυματίας υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε δεύτερο χειρουργείο ενώ φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Η δεύτερη τραυματίας έχει χτυπήσει στο μάτι της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδριώτη.

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ωστόσο, αν και η ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στην Βηρυτό, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως λέει ο κύριος Ανδριώτης εμφανώς ανακουφισμένος, ζουν σε μια γειτονιά που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, γεγονός που βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ελληνικό στοιχείο.

«Όλη η πόλη έχει καταστραφεί. Πάνω από το 80% των κτηρίων έχουν τεράστιες ζημιές. Και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη είχε συμβεί πρωινή ώρα με όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους και τα καταστήματα ανοικτά».

Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα της άρσης ενός πολυήμερου lockdown στην πρωτεύουσα λόγω κορωνοϊού, ενώ αναφέρεται με θλίψη την τύχη του ορθόδοξου πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.Το νοσοκομείο, χωρητικότητας 400 κλινών, έκλεισε καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ κάποιοι από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς του περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Λάρισα: Επτά νοσοκομειακοί γιατροί θετικοί στον ιό