ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στους 243 οι νεκροί - Κατέληξε 69χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Στους 243 οι νεκροί - Κατέληξε 69χρονος στο ΑΧΕΠΑ
INTIME NEWS

Στους 243 ανέρχονται οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Τρίτης (25/08) κατέληξε 69χρονος που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΑΧΕΠΑ.

Ο άτυχος άντρας είχε περάσει παλαιότερα πνευμονία, ενώ έπασχε από δυσλιπιδαιμία και υποθυρεοειδισμό.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από Covid-19 στη χώρα, ανέρχεται σε 243. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (24/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.

Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.819, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παρά την πρόσκαιρη μείωση των χθεσινών αναφερόμενων κρουσμάτων, οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή. Περιοριστικά μέτρα ετέθησαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί και στα Χανιά, ενώ η καθιερωμένη ενημέρωση πλέον θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Για τον δείκτη μεταδοτικότητας (R0) που δείχνει να έχει πτωτικές τάσεις μίλησε το πρωί της Τρίτης (25/8) ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι σήμερα ενδεχομένως να δούμε μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς -όπως εξήγησε- το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας (R0), είπε πως «φαίνεται να έχει πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες», υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πέσει ακόμα κάτω από το 1.

Όπως είπε, σημασία δεν έχει ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά «αν ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξητική ή πτωτική τάση». «Δηλαδή, αυτό που μας ενδιαφέρει -και δείχνει ο R0- είναι αν υπάρχει αυξητική ή πτωτική τάση», διευκρίνισε.

«Αν βρισκόμασταν σε μία σταθεροποίηση, βλέπαμε καθημερινά 100 κρούσματα, αυτό σημαίνει ότι το R0 είναι 1. Αν δούμε ότι πέφτει σταθερά 90,80,70, σημαίνει ότι πέφτει κάτω από 1», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στο 1, ίσως και κάτι πάνω από το 1. Γιατί έχει δείξει μία ήπια αυξητική τάση, αλλά περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες ημέρες» είπε ο καθηγητής.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Ανησυχία για ασθενείς που επαναμολύνθηκαν

Ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας άλλος στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορονοϊό, μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS σήμερα, επικαλούμενο ιολόγους.

Η είδηση αυτή γίνεται γνωστή μετά τις αναφορές χθες, Δευτέρα (24/08), ότι ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2. Πρόκειται για έναν άνδρα που επαναμολύνθηκε τεσσεράμισι μήνες αφού ιάθηκε από την covid-19.

Σύμφωνα με το NOS, η ιολόγος Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι ο Ολλανδός ασθενής είναι ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Κούπμανς εξήγησε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορονοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.

Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.

Η Κούπμανς, σύμβουλος της ολλανδικής κυβέρνησης, επισήμανε ότι οι επαναμολύνσεις ήταν αναμενόμενες. «Το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επαναμόλυνση δεν με ανησυχεί», σχολίασε. «Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει συχνά», εξήγησε.

Ο Βέλγος ασθενής είχε ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλείται τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ, ο οποίος όμως τόνισε ότι το γεγονός ότι ο ασθενής επαναμολύνθηκε «δεν είναι καλά νέα».

Ο Βαν Ρανστ εξήγησε ότι η περίπτωση του Βέλγου ασθενή δείχνει ότι τα αντισώματα που είχε αναπτύξει κατά την πρώτη μόλυνση δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνσή του από ένα ελαφρά διαφορετικό στέλεχος του ιού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι σπάνιες ή αν υπάρχουν «πολλοί άλλοι άνθρωποι που ενδέχεται να επαναμολυνθούν έπειτα από έξι ή επτά μήνες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νεκρή μαζορέτα που την έβαλαν να τρέξει 8 γύρους επειδή έκανε λάθος