ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Βατόπουλου - «Ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα»

Κορονοϊός: Προειδοποίηση Βατόπουλου - «Ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα»

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τόνισε πως δεν είναι «μοιραίο» το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον κορονοϊό.

Εξήγησε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

Οι δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Τα μέτρα για τον κορoνοϊό βοηθούν και για τη γρίπη

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεπερνούν τις 200 οι καταλήψεις στα σχολεία: Ανησυχία για την τήρηση των μέτρων προστασίας