ΕΛΛΑΔΑ

«Μαχαίρι» ως 20% στις συντάξεις

«Μαχαίρι» ως 20% στις συντάξεις

Τα σενάρια για τις επικουρικές και οι νέες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου και στις αναπηρικές

Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν και πάλι χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα δουν για μια ακόμα φορά τις επικουρικές τους συντάξεις να περικόπτονται από 10% έως 20%.

Υπουργείο Εργασίας και τρόικα συμφώνησαν για περικοπές 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων - ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών - από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 1.200 και των 1.300 ευρώ και 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ).

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το ποσό των 200 εκατ. που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι περικοπές θα είναι 15% μεσοσταθμικά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του πλαφόν, αν δηλαδή η μείωση θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 150, 200, ή 300 ευρώ.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, υπάρχουν δύο σενάρια με στόχο να περικοπούν 200 εκατ. ευρώ .

Το πρώτο σενάριο προβλέπει:

- καμία μείωση για συντάξεις μέχρι 200 ευρώ

- μείωση 15% για όσες συντάξεις είναι από 200 ως 300 ευρώ

- μείωση 20% για όσες συντάξεις είναι άνω των 300 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μειώσεις για όλα τα επικουρικά ταμεία:

- καμία μείωση για συντάξεις μέχρι 250 ευρώ

- μείωση 10% για όσες συντάξεις είναι από 250 ως 300 ευρώ

- μείωση 20% για όσες συντάξεις είναι άνω των 300 ευρώ.

Οι περικοπές, μάλιστα, θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2012 και αναμένεται να θιγούν περίπου 80.000 συνταξιούχοι.
Η μείωση των επικουρικών θα αφορά νυν και νέους συνταξιούχους και θα συνοδευτεί με την πλήρη ενοποίηση διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών ταμείων.

Παρεμβάσεις στις αναπηρικές

Το νέο Μνημόνιο επαναφέρει και το θέμα περικοπών στις αναπηρικές συντάξεις.

Στόχος είναι να μην ξεπερνούν το 10% του συνολικού αριθμού των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Αναπροσαρμογές στα Ταμεία

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα υπάρξει παρέμβαση στα ταμεία Εφάπαξ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να εντοπίσει τα ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και θα αναπροσαρμόσει τις πληρωμές.

Στο κείμενο περιγράφεται αναδρομική επιστροφή των ήδη καταβαλλόμενων ποσών και οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 20% έως 50%.