ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr:Το 3ο κύμα θα έρθει και θα είναι όσο μεγάλο θα είναι το «άνοιγμα»

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr:Το 3ο κύμα θα έρθει και θα είναι όσο μεγάλο θα είναι το «άνοιγμα»
INTIME

Κορονοϊός: Τον κίνδυνο να υπάρξει τρίτο κύμα του ιού στην Ελλάδα λόγω των Χριστουγέννων και του ανοίγματος της αγοράς, τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας θα είναι μεγάλο αν και το άνοιγμα της οικονομίας θα είναι μεγάλο», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Νίκος Καπραβέλος.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αποφύγουμε το 3ο κύμα αν προσέξουμε πολύ και δεν βιαστούμε να πάμε σε ένα άνοιγμα. Όλα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο και σταδιακά εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας».

Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση

Όπως εξήγησε, παρά την καραντίνα και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά βελτίωσης, το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία συνεχίζει να πιέζεται στα όρια των δυνατοτήτων του και ο αγώνας για κλίνες στις ΜΕΘ είναι διαρκής.

«Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε. Η διασπορά είναι ακόμα μεγάλη. Απλά αντί για 80 εισαγωγές την ημέρα που είχαμε το Νοέμβριο έχουμε 50» είπε στο Newsbomb.gr ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Και πρόσθεσε: «οποιοδήποτε άνοιγμα στην αγορά, ακόμα και αυτό των εποχικών πολύ φοβάμαι ότι θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να συνωστιστεί και αυτό θα φέρει κρούσματα τα οποία στην συνέχεια θα οδηγήσουν ανθρώπους στα νοσοκομεία και δυστυχώς το σύστημα υγείας είναι πλέον έξω από τα όρια των δυνατοτήτων του. Αν ο κόσμος δεν καταλάβει τον κίνδυνο και μέσα στις γιορτές δεν εφαρμόσει τα μέτρα τότε είναι πολύ εύκολο να αποστρέψουμε πολύ γρήγορα στα 3.000 κρούσματα γιατί και ο καιρός ευνοεί την μετάδοση του ιού».

Πότε θα έχουμε το εμβόλιο

Τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του Covid - 19 και ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό της διαδικασίας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχει ένα σχέδιο με 1018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, “η βασική κατεύθυνση είναι πως τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τα εμβόλια, με το υγειονομικό προσωπικό και τις ευαίσθητες ομάδες τους πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ενώ στη συνέχεια τα εμβόλια θα προσχωρήσουν στον γενικό πληθυσμό της χώρας”.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.