ΕΛΛΑΔΑ

Energa και Hellas Power αρνούνται ότι «ξήλωσαν» τη ΔΕΗ

Energa και Hellas Power αρνούνται ότι «ξήλωσαν» τη ΔΕΗ

Υπομνήματα έγγραφων εξηγήσεων κατέθεσαν σήμερα οι 18 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρείες Hellas Power και Energa.

Και οι 18 κλήθηκαν από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης κακουργημάτων και συγκεκριμένα για απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπομνήματα των εξηγήσεών τους, οι 18 αρνούνται ότι διέπραξαν παράνομες πράξεις.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Energa επικαλούνται το γεγονός ότι μεταξύ της εταιρείες τους και της ΔΕΣΜΗΕ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση η οποία έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επισημαίνουν ακόμη ότι δεν οφείλουν κανένα ποσό στη ΔΕΣΜΗΕ, αντίθετα, εκείνη τους οφείλει πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αναφέρουν ότι εξοφλήθηκε πλήρως η απαίτηση του δημοσίου για το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας καθώς και για το τέλος των δήμων από τους λογαριασμούς που διατηρούσε η εταιρεία στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώσιμου χρήματος, σύμφωνα με το οποίο οι εν λόγω εταιρείες εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κι αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ, διοχέτευαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.