ΕΛΛΑΔΑ

Τσολιά: «Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown»

Τσολιά: «Δεν αποκλείεται παράταση του lockdown»

«Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα εμποδίσει τη διασπορά του ιού και να εφαρμόσουμε τα μέτρα.», επεσήμανε το μέλος της επιτροπής αλλά και της επιτροπής εμβολιασμού στον ΣΚΑΪ

Είναι πιθανό να παραταθεί το lockdown πέραν των δύο εβδομάδων, θα εξαρτηθεί όμως και από τα επιδημιολογικά δεδομένα, είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολιά και μέλος της επιτροπής των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμού στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που θα εμποδίσει τη διασπορά του ιού και να εφαρμόσουμε τα μέτρα.», επεσήμανε η ειδικός.

Σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν και το κλείσιμο των σχολείων, διευκρίνισε πως «δεν επιθυμούσαμε να κλείσουν τα σχολεία, όταν όμως πιέζει η επιδημιολογία τις ΜΕΘ Covid τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο και κολλάνε λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες. Με τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού και ειδικά τη βρετανική υπάρχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά.»

«Το κλείσιμο των σχολείων δε συμβάλλει ιδιαίτερα στον έλεγχο της επιδημιολογίας», ωστόσο, όπως εξήγησε η κα Τσολιά, «επειδή δεν υπάρχει βεβαιότητα για το ποιο είναι ακριβώς το ποσοστό και επειδή όταν έρχεται αντιμέτωπος κανείς με σκληρούς δείκτες, όπως ο αριθμός των κλινών στις μονάδες Covid, κλείνει και το σχολείο για να γίνει το μέγιστο που μπορεί για τον περιορισμό του ιού.»

Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση.»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, η κα Τσολιά είπε ότι πρόκειται να ανανεωθούν οι οδηγίες, όμως συστήνεται η χρήση δύο και τριών στρωμάτων βαμβακερό ύφασμα για τις υφασμάτινες μάσκες.

Για τις δύο νέες «κόκκινες» περιοχές, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο, η καθηγήτρια είπε ότι παρατηρείται μια αύξηση κρουσμάτων, όμως δεν είναι τόσο μεγάλη. Αύριο θα συνέλθει η επιτροπή για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις.

Όσον αφορά τα εμβόλια, η κα Τσολιά τόνισε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε λάβει περίπου 1 εκατ. δόσεις της Pfizer, όπως επίσης της Moderna και της AstraZeneca.

«Περιμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράπερ Lamanif: Το βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν από την εξαφάνιση

Ροή Ειδήσεων