ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία στην Κοζάνη: Δεκαπλασιάστηκαν σε πέντε εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού

Ανησυχία στην Κοζάνη: Δεκαπλασιάστηκαν σε πέντε εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης που έχει μπει στο βαθύ κόκκινο από το περασμένο Σάββατο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην περιοχή όπου μπήκε το πρώτο χωριό σε καραντίνα στο πρώτο κύμα της πανδημίας κι έχει ήδη περάσει πολύ μεγάλο διάστημα σε καθεστώς αυστηρού lockdown, η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, οδηγώντας στα όριά τους τα νοσοκομεία.

Η επιδημιολογική εικόνα είναι κακή σχεδόν στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας, με μοναδική εξαίρεση τον δήμο Βελβεντού, ενώ αυτό που ανησυχεί τις τοπικές αρχές είναι ότι κρούσματα εντοπίζονται σε πάρα πολλούς οικισμούς.

Τα ενεργά κρούσματα σε όλο τον νομό έφτασαν στις 29 Μαρτίου τα 757, εκ των οποίων 355 στον δήμο Κοζάνης, 204 στον δήμο Πτολεμαΐδας, 111, στον δήμο Βοΐου, 82 στον δήμο Σερβίων και μόλις 5 στον δήμο Βελβεντού.

Ο συνολικός αριθμός είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν μετά βίας ξεπερνούσαν τα 500. Και η εκρηκτική αύξηση συνεχίστηκε και χθες με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει επιπλέον 167 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα.

Πολλές εστίες διασποράς

Οι φορείς της περιοχής εκτιμούν ότι η διασπορά γίνεται πλέον κυρίως ενδοοικογενειακά, λόγω συγκεντρώσεων σε σπίτια. Σε αυτό, εξάλλου, συνηγορεί το ότι -σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση του lockdown- δεν υπάρχει μεγάλη συρροή από μία πηγή, αλλά από πολλές μικρότερες.

Για τον λόγο αυτό παρουσιάζεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε πολλά χωριά, κυρίως στην Κοζάνη, αλλά και στο Βόιο, στα όρια του οποίου είναι η δημοτική κοινότητα Γαλατινής, που παραμένει σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

«Καταφέραμε μέσα σε πέντε εβδομάδες να δεκαπλασιάσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Δυστυχώς, δεν προσέχαμε. Πλέον, τα κρούσματα είναι κυρίως στα χωριά. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν ισορροπημένα. Το τελευταίο διάστημα είναι τρομακτικά τα νούμερα στα χωριά», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας και πρόσθεσε:

«Ένα μεγάλο ζήτημα είναι το μήνυμα που περνάμε προς τα έξω. Εδώ και δέκα μέρες τα κρούσματα ανεβαίνουν και η συζήτηση είναι πότε θα ανοίξουμε. Δεν υπάρχει συνέπεια στο μήνυμα προς την κοινωνία».

Συγκριτικά καλύτερη είναι η κατάσταση στην Εορδαία, τον δήμο που έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα από όλους με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, συνολικά τέσσερις μήνες.

«Τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά υπήρξαμε και χειρότερα. Η διασπορά ευτυχώς περιορίζεται στην πόλη και όχι και στα χωριά, όπως συνέβη πριν από 1,5 μήνα», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς.

Οριακή η κατάσταση στο Μαμάτσειο

Σε οριακή κατάσταση είναι το Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή τα κρούσματα αυξήθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πλέον, σε καθημερινή βάση είναι κατειλημμένο σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων κλινών COVID, ενώ εξετάζεται η χρήση κλινικών κοινής νοσηλείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού.

Θετικοί ασθενείς αναγκάζονται να διακομιστούν πλέον στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όπου η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες, Τρίτη, νοσηλεύονταν 42 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 22 από την Κοζάνη.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, υπάρχει σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα.

«Η πίεση είναι πίεση, όμως υπάρχει σχεδιασμός. Ό,τι χρειάζεται να γίνει θα δρομολογηθεί και θα διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε στη Voria.gr, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και δύο εβδομάδες έχουν επανενταχθεί και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία στη διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Η πιο δύσκολη εξίσωση! Τα νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις