ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες χρυσά νομίσματα «πέταξαν» στο εξωτερικό

Χιλιάδες χρυσά νομίσματα «πέταξαν» στο εξωτερικό

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης αρχαιοκαπηλίας. Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται πλέον 43 μέλη και ο αρχηγός του κυκλώματος.

Πρόκειται για Έλληνες που δρούσαν σε 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και ιδίως σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Φθιώτιδα.

Η Αστυνομία γνωρίζει πώς κινούνται οι δράστες, αλλά και ποιος ήταν ο ρόλος του καθένα ξεχωριστά.

arxaia-duo
arxaia-tria
arxaia-tessera

Νέες συλλήψεις

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου. Μέχρι χθες οι άνδρες της Αστυνομίας είχαν προχωρήσει σε 30 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και του αρχηγού της οργάνωσης, ο οποίος κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, σήμερα χειροπέδες φόρεσαν άλλα 14 άτομα. Τα μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 25 έως 74 ετών, είναι συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

arxaia-pente
arxaia-exi

Τα αρχαία «ταξίδευαν» στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 66χρονος αρχηγός είχε συστήσει την εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εμπορία αρχαίων αντικειμένων, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

Τα μέλη του κυκλώματος πραγματοποιούσαν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα – ευρήματα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό ο αρχηγός μετέβαινε ο ίδιος σε χώρες του εξωτερικού. Συχνές «στάσεις» του ήταν η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία. Σε κάποιες περιπτώσεις τα απέστελνε, μέσω εταιρειών. Μάλιστα, τα έβαζε σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους.

arxaia-epta
arxaio-oxto

Στα χέρια τους... χιλιάδες αρχαία νομίσματα

Από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις παραπάνω περιοχές, σε οικίες εμπλεκομένων ατόμων και σε άλλους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα, πλήθος αρχαίων αντικείμενων, ανιχνευτές μετάλλων, όπλα, βιβλία, υλικό που χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό αρχαίων νομισμάτων και διάφορα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα βρέθηκαν:

• άνω των οκτώ χιλιάδων νομισμάτων, κάθε μορφής και εμφάνισης τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια και στην πλειοψηφία τους είναι χάλκινα,

• πλήθος αρχαίων αντικειμένων ανυπολόγιστης αξίας,

• βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές Αγίων,

• όπλα (3 πολεμικά τυφέκια, 1 μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, 1 τροποποιημένο κυνηγετικό όπλο, 3 πιστόλια, 7 περίστροφα και 1 πιστόλι φωτοβολίδων)

• (19) ανιχνευτών μετάλλων,

• υλικό και βιβλία αρχαιολογικών θεμάτων οποία χρησιμοποιούνται για τεκμηρίωση των νομισμάτων,

• συνολικά το χρηματικό ποσό των (8.350) ευρώ και (69) Λέβα,

• (47) κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες πράξεις τους,

• (5) πλαστά έντυπα ασυμπλήρωτων αδειών κυκλοφορίας Ελληνικών Αρχών, καθώς και (2) Αρχών Ολλανδίας και (1) Αρχών Δανίας.

• μικροποσότητα ναρκωτικής ουσίας.

Μεταξύ των νομισμάτων και αρχαίων αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με γνωμάτευση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνονται αντικείμενα ανυπολόγιστης ιστορικής - αρχαιολογικής αξίας, τα οποία χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τα Βυζαντινά χρόνια όπως:

• (3) χρυσά επιστόμια,

• πλήθος κοσμημάτων,

• μικρά αγαλματίδια χάλκινα αναθηματικού τύπου,

• χάλκινες χάντρες περιδεραίων και πήλινες επιχρυσωμένες χάντρες περιδεραίων,

• αιχμές βέλων και

• μαρμάρινο τμήμα γυναικείας κεφαλής πιθανά από επιτύμβια στήλη.

arxaia-ennia
arxaia-deka

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης των διατάξεων για την αρχαιοκαπηλία, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πλαστογραφίας και της παράβασης των νόμων για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής - διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να διακριβωθεί το σύνολο και το χρονικό εύρος των δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και να προσδιοριστεί ο αριθμός των αρχαίων αντικειμένων που διοχετεύθηκαν παράνομα στο εξωτερικού.

arxaia-enteka