ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Άρση της απαγόρευσης του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Κορονοϊός – Θεοδωρίδου: Άρση της απαγόρευσης του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ελλάδα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (26/04), η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

Mιλώντας για την σημασία των εμβολιασμών η κα. Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και την προσωρινή παύση της χορήγησής του λόγω των θρομβωτικών επεισοδίων που καταγράφηκαν αλλά και την μετέπειτα άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης στις ΗΠΑ μετά από τους απαραίτητους ελέγχους.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε λόγο για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 49 ετών και μέση ηλικία τα 37 έτη.

Από τα 15 αυτά περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο.

Το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.

Σε σχέση με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca, «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Αναφερόμενη στο θέμα με τις εγκύους τόνισε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.

Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν - σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου - μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. "Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας", ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Να σημειωθεί τέλος ότι η κυρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση δημοσιογράφου στην συνέχεια, το είπε ξεκάθαρα: "Καλύτερα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο MRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων, εκείνων δηλαδή με ιικό φορέα". Κοινώς, η σύσταση είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

AstraZeneca: Η ΕΕ κινήθηκε νομικά κατά της εταιρείας για τις παραδόσεις των εμβολίων