ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο Σαββατοκύριακο ελευθερίας: Πώς θα ταξιδέψουμε – Πού πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί

Το πρώτο Σαββατοκύριακο ελευθερίας: Πώς θα ταξιδέψουμε – Πού πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί
InTime

Άρση μέτρων: Ξημέρωσε το πρώτο Σάββατο χωρίς lockdown για την Ελλάδα μετά από έξι μήνες και ήδη τα νησιά και τα εξοχικά έχουν αρχίσει να γεμίζουν από την… Παρασκευή. Με ποιο τρόπο μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλη την επικράτεια, τι ισχύει για τους τουρίστες και τι γίνεται με το ωράριο κυκλοφορίας. Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή λόγω επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Από την Παρασκευή (14.05), η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το lockdown. Η σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνάρτηση με τη γοργή πορεία του προγράμματος εμβολιασμών, επέτρεψε στους ειδικούς να δώσουν το «πράσινο φως» έτσι ώστε να έρθει το πρώτο σημαντικό άνοιγμα. Η πρώτη σημαντική άρση μέτρων που αφορά απελευθέρωση μετακινήσεων, κατάργηση των sms και επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Ήδη έχουμε διανύσει το πρώτο 24ωρο επίσημης εκκίνησης της τουριστικής περιόδου στη χώρα, ενώ από χθες λειτουργούν κανονικά και τα μουσεία. Όπως αναφέραμε, καταργήθηκε η χρήση των SMS στο 13033 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση και στο 13032 για το λιανεμπόριο, με τα καταστήματα να λειτουργούν μεν με υγειονομικούς κανόνες αλλά χωρίς τους περιορισμούς των click in shop και click away.

Παράλληλα, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους ως τις 00:15, αφού μετατέθηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ξεκινά πλέον στις 00:30 και διαρκεί ως τις 05:00 το πρωί.

Με δεδομένη την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι περισσότεροι κάτοικοι των αστικών κέντρων – ιδίως της Αττικής – ήταν η… εξόρμηση προς τα εξοχικά. Είτε αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε σε νησιά. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί των οχημάτων που πέρασαν τα διόδια αλλά και τα δρομολόγια από τα λιμάνια, με χιλιάδες πολίτες να φεύγουν εκτός νομού με την… πρώτη ευκαιρία.

Πώς ταξιδεύουμε σε νησιά και υπόλοιπη Ελλάδα

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, τη Σαλαμίνα και την Εύβοια, απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Μεγάλη προσοχή σε αυτές τις 10 περιοχές

Η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων του κορονοϊού στη χώρα οδήγησε την κυβέρνηση στο να πάρει απόφαση για άρση μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπενθύμισε πως παρά το γεγονός ότι το lockdown επί της ουσίας τελείωσε θα πρέπει οι πολίτες να δίνουν μεγάλη προσοχή στους υγειονομικές κανόνες που παραμένουν και πρέπει να τηρούνται.

Αφού ανέφερε εκ νέου τι ανοίγει από σήμερα (14.05), τις αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας και στην κατάργηση των SMS, ζήτησε μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους και τους επισκέπτες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που έχουν παρουσιάσει αύξηση του ιικού φορτίου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε:

  • Κέρκυρα
  • Ορεστιάδα
  • Σκιάθο
  • Αγρίνιο
  • Μεσολόγγι
  • Ικαρία
  • Πάτμο
  • Νάξο
  • Κάρπαθο
  • Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Άρση μέτρων: Τι ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από σήμερα (14.05), άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στη χώρα τόσο οδικώς όσο και με πλοία ή αεροπλάνα. Εξήγησε τους κανόνες που ισχύουν για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο προς τα νησιά και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκε στην κατάργηση των SMS και στην αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας. Υπενθύμισε πως από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 00:30 και διαρκεί ως τις 05:00 το πρωί.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από σήμερα λειτουργούν ξανά τα μουσεία με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως δυο μέτρα απόσταση μεταξύ των επισκεπτών και γκρουπ ως οκτώ ατόμων.

Στις 17 Μαΐου 2021 ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ από την ίδια ημέρα θα απαιτείται ένα self test για τα σχολεία και αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Στις 21 Μαΐου 2021 θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας και αυστηρή ταξιθεσία

Στις 28 Μαΐου 2021 θα αρχίσουν ξανά τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους (θέατρα, συναυλίες κλπ.), ενώ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για δεξιώσεις, γάμους, βαπτίσεις κλπ..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.