ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Αλαλούμ με τη δωρεάν διάθεση - «Πόλεμος» κυβέρνησης- φαρμακοποιών για τα κανάλια διανομής

Self test: Αλαλούμ με τη δωρεάν διάθεση - «Πόλεμος» κυβέρνησης- φαρμακοποιών για τα κανάλια διανομής
INTIME

Στις 19 Ιουνίου σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία. Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης - φαρμακοποιών, ενώ αναζητούνται νέα κανάλια διανομής των τεστ μετά τη λήξη της συμφωνίας. Ποιοι εξαιρούνται της υποχρεωτικής διενέργειας από τον Ιούλιο, για ποιους θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτικό. 

Στις 19 Ιουνίου λήγει η συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για τη δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να γνωστοποιεί, ότι η διανομή σταματά από σήμερα κιόλας, ανεβάζοντας τους τόνους στην κόντρα με την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στη συμπρωτεύουσα, οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν τη διάθεση των self test στους δικαιούχους κι επιστρέφουν άμεσα τα self-test που έχουν στα φαρμακεία τους, στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.

Την απόφαση έλαβε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης ενημέρωσε τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Αιτία της απόφασης αυτής, είναι οι ανακοινώσεις μέσω των social media του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self-test από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά τη δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ.

Όπως επισημαίνει ο ΦΣΘ, «εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών μας έγινε εφικτή η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα με ταχύτητα και ακρίβεια και στα φαρμακεία μας επωμιστήκαμε το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Στη συνέχεια επωμιστήκαμε και τη διάθεση εκατομμυρίων self-test, συμβάλλοντας στην ταχύτατη διανομή τους και πετυχαίνοντας διαμέσου των φαρμακείων μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης».

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, «προφανώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους, αλλά να χορηγούν με ασφάλεια τα φάρμακα, να δίνουν συμβουλές για τη σωστή λήψη τους με στόχο τη θεραπεία, να προλαμβάνουν τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Επίσης, να φροντίζουν να βρίσκουν και να τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία φάρμακά τους, να ελέγχουν την τακτική λήψη τους και τη συμμόρφωση στις σωστές δοσολογίες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία και πολλά άλλα που εμπεριέχονται στον λειτουργηματικό ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όλα αυτά γίνονται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών με τους οποίους έχει χτιστεί μια αρραγής σχέση εμπιστοσύνης».

Πελώνη: Υπάρχει συμφωνία με τον ΠΦΣ - Οτιδήποτε διαφορετικό, είναι εκβιασμός

Στο θέμα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για διανομή των test μέχρι 19 Ιουνίου και προφανώς πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Αν γίνει κάτι διαφορετικό, θα εκληφθεί ως εκβιασμός από το συγκεκριμένο σύλλογο», είπε, σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του ΓΓ. του Συλλόγου Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

«Θα συζητήσουμε και τα θεσμικά ζητήματα των φαρμακοποιών, αλλά δεν είναι η ώρα εν μέσω πανδημίας» είπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση θα ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία με τα φαρμακεία. Από την άλλη, αν αυτό δεν είναι εφικτό θα εξεταστούν άλλοι τρόποι διανομής».

Οι δηλώσεις της κυρίας Πελώνη:

Γεωργιάδης: Διανομή και από τα σούπερ μάρκετ

Για το θέμα των self test μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο υπουργός, τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων. «Πιστεύω ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ», σημείωσε, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις για τα σημεία διανομής θα γίνουν άμεσα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα, αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μην θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. «Η ανησυχία που είχαμε τον Δεκέμβριο, ή τoν Ιανουάριο δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα αφού έχουν εμβολιαστεί 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τoν πλανήτη και είναι καλά», είπε.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του:

Για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό από Ιούλιο - Ποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν

Για το θέμα μίλησαν στο Open, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θ. Κοντογεώργης δήλωσε πως το μέτρο των δωρεάν self test, ήταν και παραμένει ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς οδήγησε σε μείωση κρουσμάτων και νέων νοσηλειών και κυρίως στον μέχρι στιγμής εντοπισμό 30.000 ασυμπτωματικών ασθενών.

Όπως είπε, η διενέργεια των self test θα συνεχιστεί για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, που είναι περισσότερο ευάλωτοι λόγω δραστηριότητας, καθώς απασχολούνται στους τομείς της εστίασης και τον τουρισμό. Τα self test θα συνεχιστούν και για την ηλικιακή ομάδα 18-30, για την οποία δεν έχει προχωρήσει πλήρως ο εμβολιασμός, ενώ από τον Ιούλιο οι εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας.

Ακόμα, ο Γραμματέας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Κουτσούκης ανέφερε πως τους προκαλεί τρομερή εντύπωση που η κυβέρνηση δεν έχει απευθυνθεί σε αυτούς για τα self test. Από τη μεριά του, ο φαρμακοποιός Θ. Παπαθανάσης τόνισε πως δεν μπορούν να διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ, όπως κυκλοφόρησε, ότι θα γίνεται την Τρίτη.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις τους:

Μας «κρέμασε» η κυβέρνηση

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημείωσε ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση για τη δωρεάν διανομή των self-tests έχει λήξει από το τέλος Μαΐου, ενώ είχε δοθεί και μια σιωπηρή παράταση.

«Είχαμε υπογράψει μια συμφωνία σαν κλάδος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την όλη διαδικασία. Είχαμε συμφωνήσει 4 πράγματα. Από τη δική μας τη μεριά να κάνουμε τη διανομή των δωρεάν τεστ, από κοινού να γίνει η διαδικασία έτσι, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα υγείας και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργεία των φαρμακείων, από την κυβέρνηση να οριστεί η αμοιβή για εμάς και να ανοίξει η συζήτηση για πιο θεσμικά θέματα που χρονίζουν στον κλάδο μας».

Όπως σημειώνει ο κ. Δαγρές, «το δικό μας το σκέλος το τηρήσαμε και με το παραπάνω, η κυβέρνηση όμως δεν έχει τηρήσει τίποτα από αυτά που υπογράψαμε. Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης, εμείς την τιμήσαμε την υπογραφή μας, η κυβέρνηση δεν την τιμά».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

«To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε με ψήφους 11 υπέρ, 1 για τη διάθεση αποκλειστικά στην εκπαιδευτική κοινότητα και 3 κατά, την διάθεση των δωρεάν Self tests μέχρι και την 19η Ιουνίου 2021, για την πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πληθυσμού και ειδικά για τις ανάγκες των μαθητών λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Από την Δευτέρα 7/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 12/6 /2021 θα διατεθούν 3 Self tests για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6 σύμφωνα με απόφαση των Συναρμόδιων Υπουργείων.

Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν 3 Self Tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να προμηθευτούν Self tests και οι μαθητές του Λυκείου ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι μαθητές του Δημοτικού για την λήξη του εκπαιδευτικού έτους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας - Δείτε από πότε