ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πολύτιμη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων - Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πολύτιμη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων - Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Φωτιά ΤΩΡΑ: Έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εντυπωσιακές εικόνες από τα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς. 

Περπατούν μέσα στη νύχτα κάνοντας αθόρυβη δουλειά. Τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν πολύτιμη βοήθεια στην Πολιτεία, στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Η εικόνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να διασχίζουν την Εθνική Οδό και να χάνονται μέσα στο δάσος στο Καπανδρίτι, έδωσε ελπίδες, όμως η πύρινη λαίλαπα πέρασε την Εθνική Οδό και πλέον απειλεί τον Άγιο Στέφανο και τις γύρω περιοχές.

Το απόγευμα της Πέμπτης, τα ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού Ξηράς επιχειρούσαν πάνω από την πυρκαγιά.

Οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές:

Την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης στα πύρινα μέτωπα τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε να αυξηθεί η συνδρομή των Ε.Δ., με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο επιτήρησης από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και επί εδάφους από αρμόδια στελέχη του στρατού.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του«οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολα όπως και τώρα».

Όπως τόνισε, αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της επιτήρησης, πρόληψης και διαχείρισης των πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα:

  • Επιτήρηση από αέρος με όλα τα διαθέσιμα πτητικά μέσα
  • Συνεχείς περιπολίες τμημάτων σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου, σε όλη την επικράτεια.

Με τη σειρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη προοληπτικά αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που απαιτείται και προβλέπεται από το σχέδιο "Ξενοκράτης". Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεργάζονται στενά με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού».

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επί 24ωρου βάσης έρχονται και ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει διατεθεί προσωπικό που ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως, ερπυστριοφόρα καθώς και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγείσων περιοχών καθώς περιοχών επικινδύνων για πρόκληση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί 100 άτομα των εξειδικευμένων στρατιωτικών τμημάτων «Δευκαλίων» στις πυρκαγιές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης, τέσσερα ερπυστριοφόρα στη βόρεια Αττική, 45 εποχούμενοι περίπολοι για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Αττική όλο το 24ωρο, 9 εποχούμενοι στην Αρχαία Ολυμπία, 50 άτομα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή, συντονιστικά κέντρα με επικεφαλής αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη, υπάρχει βοήθεια στους πυρόπληκτους και γίνονται πτήσεις με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα.

Μάλιστα, από σήμερα και για όλον τον Αύγουστο, αυτή η συνδρομή ενισχύεται περαιτέρω με διπλασιασμό των περιπόλων πυρασφάλειας και πυροφυλακίων που θα ξεπεράσουν τους 300 και εντείνεται η επίτηρηση σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

«Εύχομαι να μην χρειαστεί πέραν της πρόληψης να εμπλακούμε αλλού, είμαστε όμως έτοιμοι να το κάνουμε με προσωπικό και μέσα σε όλη την επικράτεια», κατέληξε ο κ. Φλώρος.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Φωτιές: Η Ελλάδα στις φλόγες - Μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία