ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: «Δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας», λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου

Φωτιά στις Γούβες (8/8)
Εφιάλτης στην Εύβοια
Intime News

Φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια σε Γούβες και Πευκί - Ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή, απευθύνοντας για άλλη μια φορά έκκληση για βοήθεια από εναέρια μέσα - Εφιαλτικές οι στιγμές

Η καταστροφική φωτιά καίει για 6η μέρα στην Εύβοια, με τη μεγάλη «μάχη» να δίνεται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Γαλατσώνα, Γούβες και Πευκί. Νωρίς το απόγευμα η πύρινη λαίλαπα μπήκε στο Πευκί και τα πρώτα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

«Η κατάσταση δυστυχώς ειναι ανεξέλεγκτη. Η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Καίγεται το Όρος Καντήλι», ανέφερε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο Open. «Οι δύο δήμοι Ιστιαίας - Αιδηψού και του Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας έχουν καεί σε συντριπτικό ποσοστό και τώρα η φωτιά κατευθύνεται προς τον δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους κατοίκους και τους εθελοντές, όχι μόνο που επιχειρούν στη φωτιά αλλά και όσους μας στέλνουν τρόφιμα και αγαθά, όσους μαγειρεύουν για εμάς, όλους».

gouves-fotia-8-8-2.jpg
Μέσα στις Γούβες οι φλόγεςIntime News

Φωτιά στην Εύβοια: Καίγονται σπίτια σε Γούβες και Πευκί

Οι Γούβες εδώ και ώρες ήταν σε πύρινο κλοιό, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες να δίνουν μάχη για να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112. Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, όμως, το μέτωπο πλησίασε πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια και σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της στο Πευκί. Λίγο πριν από τις 18.00 τα πρώτα σπίτια στο Πευκί παραδόθηκαν στις φλόγες. Η φωτιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα, εκκενώνονται σπίτια και μεταφέρονται άνθρωποι στα καράβια που βρίσκονται στην προβλήτα. Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό και έχουν δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα.

peuki-fotia-ekkenosi-8-8.jpg
Η μεταφορά κατάκοιτων από το Λιμενικό

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει τεράστιο μέτωπο στην περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη βλάστηση και έχει φτάσει στον περιφερειακό δρόμο, ενώ οι κάτοικοι με κλαδιά, νερό, λάστιχα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές. Στους Γαλατσάδες εκτυλίχτηκε το ίδιο σκηνικό. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες κατέσβησαν τις φλόγες στις αυλές τους. Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στο χωριό Γούβες και στο Αρτεμίσιο, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν και αντιμετώπισαν το κύμα της φωτιάς από το χωριό τους με τις ελάχιστες ζημιές.

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Γούβες:

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Έκκληση για βοήθεια

«Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά, αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

«Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα», δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς. Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Εύβοια: Η εφιαλτική εξάπλωση του μετώπου από τον δορυφόρο της NASA - Δραματικές ώρες στο Πευκί