ΕΛΛΑΔΑ

H μετάλλαξη «Όμικρον»... πνίγει τη χώρα μας - Μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες

H «Όμικρον» πιέζει το ΕΣΥ
H «Όμικρον» πιέζει το ΕΣΥ
Intimenews

Αύξηση κατά 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία – Το 70% από την Όμικρον

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού «Δέλτα» και «Όμικρον» σφυροκοπούν τη χώρα μας και έχουν σημάνει ήδη συναγερμό στο ΕΣΥ, μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 30% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χθες Τρίτη 4 Ιανουαρίου στη χώρα μας καταγράφηκε ένα μαύρο ρεκόρ, με τα νέα κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τις 50.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 619, ενώ 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της πανδημίας.

Στη νέα αυτή επιβάρυνση, έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού από την Όμικρον, κατάσταση που απειλεί να αποδεκατίσει τα ήδη επιβαρυμένα και αποψιλωμένα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια κατά την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τις 260.000, ενώ μόνο στην Αττική είχαμε χθες 20.000 νέα κρούσματα. Το αξιοσημείωτο είναι πως το 70% των νέων ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Αττικής είχε προσβληθεί από την «Όμικρον»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κινούμενος επταήμερος μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσιάζει μία αύξηση της τάξεως του 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, Την ίδια στιγμή μικρή πτώση παρουσιάζουν οι διασωληνώσεις, ενώ σταθεροποιούνται οι θάνατοι.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ολοκλήρωσε την προαναγγελθείσα συνεργασία με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, το Δ.Σ. του οποίου συμφώνησε τελικά να παραχωρήσει στο ΕΣΥ Αττικής από την ερχόμενη Δευτέρα 300 κλίνες Covid, με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους.

Κορονοϊός: Η Όμικρον «πνίγει» τον πλανήτη - Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Απέναντι στην επιδρομή της μετάλλαξης Όμικρον που οδηγεί στην εκτόξευση των κρουσμάτων του κορονοϊού, βρίσκονται οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Ειδικότερα, πάνω από 270.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο. Το τελευταίο ρεκόρ ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου, με λίγα περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το εύρος του τωρινού κύματος της επιδημίας. Αυτό διαρκεί από το φθινόπωρο και αναζωπυρώθηκε στο τέλος του 2021 με την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον. Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 170.844 περιστατικά κορονοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πίσω και από το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ που καταγράφουν πλέον τις περισσότερες μολύνσεις από κορονοϊό με μεγάλη διαφορά, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο αριθμός της Δευτέρας είναι σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 590.000 που σημειώθηκε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες στις ΗΠΑ. Είναι επίσης υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε οπουδήποτε αλλού ανά πάσα στιγμή από τότε που ξεκίνησε η πανδημία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια. Ο υψηλότερος αριθμός εκτός των ΗΠΑ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ινδία, όπου περισσότεροι από 414.000 άνθρωποι διαγνώστηκαν στις 7 Μαΐου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Βασιλακόπουλος: Είναι υποχρεωτικότητα αυτή; Να παρακρατούνται τα 100 ευρώ από τη σύνταξη

Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια

Survivor: «Βόμβα» με τους υποψήφιους - Η απόφαση που έφερε τα πάνω - κάτω (videos)

Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ