ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα στο κέντρο της Αθήνας - Καταγγελίες στο Newsbomb.gr

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα στο κέντρο της Αθήνας - Καταγγελίες στο Newsbomb.gr

Μπορεί η κακοκαιρία Ελπίδα να έχει υποχωρήσει ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν στις κεντρικότερες συνοικίες της Αθήνας.

Τέσσερα 24ώρα έχουν περάσει από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ωστόσο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παραμένουν, με αποτέλεσμα κεντρικές συνοικίες της Αθήνας να μην έχουν ρεύμα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με συμπολίτες μας οι οποίοι για τέταρτη ημέρα και με τις θερμοκρασίες ελάχιστα πάνω από το μηδέν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΔΔΗΕ τους απάντησε πως... όλα είναι καλά!

«Είμαστε για τέταρτη ημέρα χωρίς ρεύμα. Τα παιδιά μου κλαίνε. Πήρα τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα, 9:15 το πρωί και η απάντησή τους είναι πως ο Χολαργός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και είναι όλα ΟΚ. Πώς γίνεται αυτό; Μένω στην οδό Πυθαγόρα, απέναντι από το Metropolitan General και δεν έχω ρεύμα. Ούτε το διπλανό σπίτι. Ψάχνω σπίτι μέσω Air BnB να νοικιάσω, να πάω να ζεστάνω τα παιδιά μου. Αυτή η κατάσταση είναι από το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε στο Newsbomb.gr ο κύριος Δημήτρης, ο οποίος βιώνει έναν ενεργειακό Γολγοθά στο κέντρο του Χολαργού.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στα Βριλλήσια, όπως μας είπε ο κύριος Γιάννης: «Αυτή η κατάσταση είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν είναι πως δεν έχουμε ρεύμα, είναι πως δεν μπορούμε να βγούμε και από το σπίτι μας αφού δεν έχουν καθαριστεί οι δρόμοι. Από την Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, έπεσε το πεύκο στη γωνία του δρόμου στα καλώδια και δεν έχουμε ρεύμα. Ούτε το δέντρο απομακρύνθηκε, ούτε ο δρόμος άνοιξε, ούτε ρεύμα έχουμε. Η ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως η περιοχη ηλεκτροδοτείται. Απέναντι, μένει μια κυρία η οποία εγχειρίστηκε στο κεφάλι πρόσφατα και δεν έχει ρεύμα. Ο δε δήμος, άφαντος...».

Στο Κάτω Χαλάνδρι, η κυρία Βασιλική και ο σύζυγός της είναι για 64 ώρες χωρίς ρεύμα και μάλιστα η ΔΕΔΔΗΕ μεταθέτει τις ευθύνες στο δήμο: «Είμαστε για 64 ώρες χωρις ρεύμα στο Κάτω Χαλάνδρι. Πήραμε την ΔΕΔΔΗΕ, μας είπαν πως είναι ευθύνη του δήμου να πάρει τα δέντρα που πέσανε. Η πολυκατοικία μας και το διπλανό σπίτι δεν έχουμε ρεύμα. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, είμαστε ηλικιωμένοι και δεν μπορούμε να πάμε ούτε να ψωνίσουμε. Ο δήμος ενημερώθηκε από εμένα προσωπικά, είπαν πως είμαστε σε προτεραιότητα αλλά ακόμα περιμένουμε».

Σκρέκας: Πιθανή η αποζημίωση σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για για τις περιοχές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις.

Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία. Από τις 200.000 διακοπές ρεύματος την Δευτέρα, έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα. Αυτό για μας σημαίνει ότι δεν έχει πάρει ρεύμα κανένα σπίτι. Βέβαια, η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύουμε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί παντού και η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «τα πράγματα δεν είναι τόσο ακραία όσο περιγράφονται. Ο συντονισμός μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμων ήταν καλός, γι΄ αυτό και μέσα σε 48 ώρες αποκαταστάθηκε το 95% των βλαβών».

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «την προηγούμενη χρονιά είχαν μείνει πάνω από 24 ώρες οι Σποράδες χωρίς ρεύμα, φέτος έμειναν μόνο λίγες ώρες, γιατί είχαμε καλύτερη κατανομή των δυνάμεων. Στην Εύβοια είχαν μείνει χωρίς ρεύμα πολλά χωριά, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση. Πέρσι στη βόρεια Αττική είχαμε τεράστιο πρόβλημα, φέτος είχαμ ελάχιστες διακοπές».

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις σε πολίτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως «έχουμε δύο κατηγορίες προβλημάτων: η πρώτη να έχουν καταστραφεί ηλεκτρικές συσκευές από τις μεταβολές στην τάση, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να διορθώσει τις βλάβες και σε αυτήν η διαδικασία είναι απλή και η αποζημίωση είναι άμεση. Η δεύτερη, εξετάζουμε να δούμε αν θα μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την διακοπή ηλεκτροδότησης», ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει σύντομα ένας μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης για περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης.

Σχετικά με τις περιπτώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που για 3η ή 4η ημέρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ο κ. Σκρέκας είπε πως «Χθες βράδυ στην Νέα Πεντέλη είχαν όλα τα σπίτια ρεύμα, εκτός από δύο. Δόθηκε ρεύμα τα μεσάνυχτα. Έχουμε πρόβλημα στην οδό Κιλκίς στο Χαλάνδρι, έχουμε πρόβλημα σε σπίτια στην Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Παπάγου. Στον Νότιο Τομέα έχουμε προβλήματα σε Άλιμο και Γλυφάδα και έχουμε και πολλές περιπτώσεις στα Μεσόγεια. Έχουμε συνεννόηση με τους Δήμους, να ανοίξουν τους δρόμους για να περάσουν τα συνεργεία και να διορθώσουν τις βλάβες, οι οποίες «φαίνονται» καλύτερα, τώρα που αποκαταστάθηκε το δίκτυο Μέσης Τάσης σε όλη την Αττική».

«Όλοι οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ότι μπορούν για να ηλεκτροδοτηθούν πάλι όλα τα σπίτια. Κάνουμε ότι μπορούμε για να δούμε αν μπορούν να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν. Αυτό όμως δεν είναι μόνιμη λύση. Η μόνιμη λύση είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Βρέθηκα προχθές σε περιοχή που δεν είχε ρεύμα, ενώ στον παραπάνω δρόμο είχε προχωρήσει το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων και υπήρχε ρεύμα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.