ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργαντάς: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα

Γεωργαντάς: Την Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα
Οι επιχειρηματίες πλέον θα δηλώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Γεωργαντάς: Από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών.

Ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορούν να δηλώνουν οι επιχειρηματίες τις διαθέσιμες ποσότητες που υπάρχουν σε συγκεκριμένα προϊόντα. H δράση αυτή απευθύνεται κυρίως σε πρώτες ύλες όπως σιτάρι, καλαμπόκι, άλευρα, ηλιέλαιο κ.α. Η πλατφόρμα ανοίγει την Δευτέρα 4 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Γιώργο Σαραντάκο και Χρύσα Σαραντοπούλου δήλωσε στον Κανάλι Ένα, του Πειραιά ότι:

«Η καταγραφή αυτή θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια. Ήδη, από τους ελέγχους που έχουν γίνει, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, για προσπάθεια αισχροκέρδειας. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να γίνεται έλεγχος εάν δικαιολογείται η όποια ανατίμηση με βάση την αύξηση των πρώτων υλών».

Ειδικά για όσους επιχειρήσουν κερδοσκοπία, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το κράτος θα είναι αυστηρό. «Σε μια τέτοια περίοδο δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και απολύτως ανήθικο, για όποιον το επιχειρεί», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει τους αγρότες να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή και αναφέρθηκε στα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται. Προσέθεσε, ότι εντός των επομένων ημερών ,θα ανακοινωθεί ο τρόπος κατανομής της ενίσχυσης 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών, με βάση τον τζίρο του προηγουμένου έτους.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι έχει διασφαλιστεί από την ΕΕ, για πολλά προϊόντα που εξαγάγαμε και πήγαιναν στις εμπόλεμες χώρες, να ενεργοποιηθεί το μέτρο των Κρατικών Ενισχύσεων, για απορρόφηση των προϊόντων αυτών στις εγχώριες αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Γεωργαντά για τις πιθανές επισιτιστικές συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα