ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα «χτίζει» τον δικό της μεγάλο ποδηλατικό γύρο!

Η Ελλάδα «χτίζει» τον δικό της μεγάλο ποδηλατικό γύρο!

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές από την Κρήτη εώς την Ήπειρο συνθέτουν το φετινό παζλ που στόχο έχει να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ξεκινάει στις 27 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα στο Ηράκλειο με ένα ετάπ που ξεδιπλώνει όλη την ομορφιά της Κρήτης από το Ηράκλειο, πηγαίνοντας Ρέθυμνο και τερματίζοντας στα Χανιά.

Ακόμα 4 συναρπαστικές διαδρομές θα συμπληρώσουν για φέτος την αναβίωση του ελληνικού ποδηλατικού Γύρου που αναβιώνει ύστερα από 10 χρόνια και επιδιώκει να γίνει το επίκεντρο της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός στα πρότυπα των μεγάλων ποδηλατικών Γύρων του κόσμου, που στόχο έχει να αναπτύξει το άθλημα της ποδηλασίας στην χώρα συνάμα με την εγκαθίδρυση ποδηλατικής συνείδησης στους πολίτες.

Ταυτόχρονα πλήθος εκπαιδευτικών παράλληλων δράσεων επιδιώκουν την εμπέδωση των κανόνων οδηγικής ασφάλειας, σε έναν τομέα που η χώρα μας πάσχει συμφωνα και με διεθνείς μελέτες.

Eνδεικτικά και άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου Υπεύθυνης Οδήγησης που διενεργεί το ίδρυμα VINCI Autoroutes, καθώς η χώρα μας υπολείπεται και στη χρήση ποδηλάτου.

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος λοιπόν εκτός από ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, ένα big sport event όπως συνηθίζεται να αποκαλείται με διεθνείς όρους, στηρίζει πολύπλευρα τόσο την οικονομία της χώρας με την τουριστική προσέλκυση αλλά και την φιλοξενία εκατοντάδων μελών των αποστολών, αλλά και συντελεί στην διαμόρφωση πολιτιστικής κουλτούρας.

Αγωνιστικά τονίζουμε ότι συμπεριλαμβάνεται στο αγωνιστικό καλεντάρι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (UCI), είναι κατηγορίας 2,1 Europe Tour και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναρπαστικές διαδρομές (ετάπ) από την Κρήτη ως τα Ιωάννινα

Είναι ένα γεγονός πίστεψε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο κ. Αυγενάκης αμέσως μόλις η ποδηλατική κοινότητα της χώρας έκανε την πρόταση. Τόσο ο Ποδηλατικός Γύρος όσο και το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελούν τα «γερά χαρτιά» του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον αθλητισμό, ένα μακρόπνοο σχέδιο που το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει ξεκινήσει με σειρά μεταρρυθμίσεων και με γνώμονα την εξωστρέφεια της χώρας μετά την παρατεταμένη ανομβρία της δεκαετούς κρίσης.

Την Τρίτη 26 Απριλίου στις 5 το απόγευμα η τελετή έναρξης της σπουδαίας διοργάνωσης στην προβλήτα Μικρού Κούλες σε ένα εντυπωσιακό stage που ήδη έχει φτιαχτεί εκεί, με ζωντανή κάλυψη από το Creta TV αλλά και Live streaming μετάδοση από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης www. Hellas-tour.gr.

Την επόμενη μέρα στις 27 Απριλίου, το «καραβάνι» των ποδηλατών εκκινεί από τον περιβάλλοντα χώρο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου (Λίντο) με κατεύθυνση νότια προς Ρέθυμνο και τερματισμό στα Χανιά!

Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό ετάπ που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατομμύρια θεατές από ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικά, τα 5 ετάπ του Γύρου

Τετάρτη, 27 Απριλίου, 1ο ετάπ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΡΕΘΥΜΝΟ - ΧΑΝΙΑ = 190,1χλμ

Αθάνατο – Σίβα – Κερασιά – Πρινιάς – Αυγενική - Αγία Βαρβάρα - Πανασός – Γέργερη - Νύβριτος- Ζαρός - Βορίζια - Κρηταγενής Δίας (σπριντ ανάβασης) – Καμάρες - Λοχριά – Άρδακτος - Πλάτανος – Βαθιακό – Αποδούλου – Νίθαυρη – Κουρούτες (σπριντ ανάβασης) – Φουρφουράς - Βιζάρι – Πάνακρον – Καλόγερος - Αγία Φωτεινή – Παντάνασσα – Πρασιές – Ρέθυμνο (σπριντ ευθείας) – Καμάρι – Πετρές – Δράμια – Γεωργιούπολη (σπριντ ευθείας) – Βρύσσες – Άγιοι Πάντες – Νιο Χωριό – Στύλος – Μαλάξα – Νεροκούρου – Χανιά.

Πέμπτη 28 Απριλίου, 2ο ΕΤΑΠ: OAKA (Μαρούσι) – Ιτέα = 165χλμ

ΟΑΚΑ – Αττική Οδός – Φυλή (σπριντ ανάβασης) - Πύλη (σπριντ ευθείας) – Δάφνη – Ερυθρές – Θήβα – Αλίαρτος (σπριντ ευθείας) – Λιβαδειά – Δίστομο – Δεσφίνα (σπριντ ανάβασης) – Ιτέα.

Παρασκευή 29 Απριλίου, 3ο ΕΤΑΠ: Δελφοί – Λαμία – Καρδίτσα = 170,7χλμ

Δελφοί (Μουσείο) – Χρισσό – Ελαιώνας – Άμφισσα – Βωξίτες (σπριντ ανάβασης) – Γραβιά – Μπράλος – Λαμία (σπριντ ευθείας) – Λιανοκλάδι (σπριντ ευθείας) – Τρίλοφο (σπριντ ανάβασης) – Λίμνη Σμοκόβου – Άγραφα – Καλλιφώνι – Αγιοπηγή – Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.

Σάββατο 30 Απριλίου, 4ο ΕΤΑΠ: Καρδίτσα – Λίμνη Πλαστήρα – Λάρισα = 174χλμ

Καρδίτσα – Μοσχάτο – Λίμνη Πλαστήρα – Άγιος Αθανάσιος – Καστανιά (σπριντ ανάβασης) – Γοργοβίτες – Παλαμάς (σπριντ ευθείας) – Φαρκαδόνα – Προφήτης Ηλίας (σπριντ ανάβασης) – Τύρναβος (σπριντ ευθείας) – Γιάννουλη – Λάρισα (σπριντ ευθείας) - Γήπεδο Αλκαζάρ.

Κυριακή 1 Μαΐου, 5ο ΕΤΑΠ: Μετέωρα (Καλαμπάκα) – Ιωάννινα = 154,5χλμ


Καλαμπάκα (σπριντ ευθείας) – γύρος Μετεώρων – Καλαμπάκα – αυχένας Κατάρας (σπριντ ανάβασης) – Μέτσοβο – Τζουμέρκα – Μαζιά (σπριντ ανάβασης) – Ιωάννινα – Ακτή Μιαούλη (σπριντ ευθείας).

Παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση

Η Eurovision έχει ετοιμάσει μια σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή που θα διανείμει τη δράση του μεγάλου ποδηλατικού αγώνα και θα αναδείξει τις ομορφιές της Κρήτης κα της ηπειρωτικής Ελλάδας, από όπου θα περάσει το πελοτόν το πενθήμερο της αγωνιστικής δράσης (27/4-1/5), σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων του πλανήτη.

Στην Ελλάδα, η EΡΤ Sports θα μεταδίδει ζωντανά τα τελευταία 90 λεπτά για κάθε ένα από τα 5 ετάπ και ο Alpha θα προβάλλει ημίωρη ανασκόπησή τους, κάθε βράδυ από τις 27/4 έως και την Πρωτομαγιά.

Ο Alpha θα μεταδώσει και σε 54’ την ανασκόπηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου μετά το τέλος της διοργάνωσης,

Το κατ’ εξοχήν κανάλι της ποδηλασίας, το Eurosport, μέσα από τις δύο συχνότητές του, θα μεταφέρει τη μαγευτική εικόνα σε 54 χώρες της Ευρώπης βάζοντας τον Γύρο της Ελλάδας σε 144 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η παραγωγή περιλαμβάνει καθημερινές ημίωρες ανασκοπήσεις των ετάπ και πλήρη ανασκόπηση της διοργάνωσης, με τις καλύτερες στιγμές, δηλώσεις και όμορφα πλάνα, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δηλαδή, η επιστροφή του ιστορικού αγώνα θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα διαφημίσει τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Περαιτέρω συμφωνίες έχουν εξασφαλιστεί με παγκόσμια δίκτυα, μεταξύ των οποίων τα:

  • CNBC (στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική),
  • SPOTV Pan Asia, (ESPN καιZHIMBO SPORTS στην Κίνα),
  • Fox Sports (σε Κεντρική Αμερική και Αυστραλία),
  • BEIN Sports (σε ΗΠΑ, Καναδά, Τουρκία, Μέση Ανατολή και Ασία),
  • J-SPORTS (Ιαπωνία),
  • Flow Sports (Καραϊβική),
  • SONY - Ten sports (Ινδία),
  • SuperSport (Νότια Αφρική),
  • Dubai Sports και CNBC (στην περιοχή MENA),
  • TV5 Monte (Γαλλικό και παγκόσμιο),
  • Sport TV καιSpiler TV (Ουγγαρία),
  • SPTV (Κροατία),
  • RTBF (Βέλγιο),
  • Sport TV (Σλοβενία),
  • A Bola TV - Benfica TV (Πορτογαλία),
  • Alpha TV (Φιλανδία),
  • Prime Tel (Κύπρο).

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πόλη του την Δευτέρα του Πάσχα «ανοίγει» την αυλαία των Παράλληλων Εκδηλώσεων που έχουν ετοιμαστεί για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας!

Οι δράσεις εξελίσσονται με τις τοπικές κοινότητες για τις τοπικές κοινωνίες, σκοπό έχουν να βάλουν το ποδήλατο στις καρδιές και στη ζωή μικρών και μεγάλων και υπηρετούν την εθνική στρατηγική οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, όπου τα αθλητικά γεγονότα ταυτόχρονα επιτελούν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ρόλο.

Για όλες τις διαδρομές, τους αθλητές και τις παράλληλες μπορείτε να επισκεφθείτε το www.hellas-tour.gr και τα social media του Γύρου.