ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη 16χρονου

Θεσσαλονίκη: Η αναφορά της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη 16χρονου
Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως την αναφορά που συντάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για τον πυροβολισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη. 
Eurokinissi

Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως την αναφορά που συντάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για τον πυροβολισμό 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Τη δική τους εκδοχή έδωσαν οι αστυνομικοί για την καταδίωξη του οχήματος που οδηγούσε ο 16χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από σφαίρα στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο -μεταξύ άλλων- για απόπειρες εμβολισμού και επικίνδυνους ελιγμούς. Σε βάρος του 32χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 16χρονο ασκήθηκε σήμερα Τρίτη ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου κ. Αλεξόπουλος έκανε λόγο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους για ευθεία βολή: «Δεν υπήρχε καμία απολύτως ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών. Το παιδί το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικοί γνώριζαν ακριβώς για ποιο λόγο τον καταδιώκουν. Όταν είδαν ότι δεν συμμορφώνεται σήκωσαν πιστόλι από πίσω και η βολίδα τρύπησε το τζάμι ακριβώς από πίσω του γιατί το αυτοκίνητο είναι αγροτικό. Σπάει το τζαμί και καρφώνεται στο κεφάλι του παιδιού».

Σημειώνεται ότι η κατάληξη που είχε το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε αρκετά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς είναι η δεύτερη καταδίωξη, μέσα σε διάστημα 14 μηνών, που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα που άπτονται θεμάτων επιχειρησιακής επάρκειας. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του 32χρονου αστυνομικού, ο οποίος παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Το Newsbomb.gr φέρνει στο φως την αναφορά που συντάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν:

«Περί ώρα 01.00 ο ανήλικος 16χρονος οδηγώντας το όχημα ιδιοκτησίας του πατρός του μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 111, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο αξίας 20 ευρώ δίχως να καταβάλει το αντίτιμο και αποχώρησε.

Οι εν υπηρεσία ευρισκόμενοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ενημερωθέντες άμεσα δια ζώσης από τον υπάλληλο του πρατηρίου έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του οχήματος που αρχικά κινήθηκε προς το Κορδελιό και στη συνέχεια επιχείρησε αναστροφή με κατεύθυνση προς Διαβατά.

Μόλις οι αστυνομικοί προσέγγισαν το όχημα στο φωτεινό σηματοδότη έδωσαν εντολές ελέγχου στον οδηγό, ο οποίος αφενός δεν υπάκουσε αφετέρου επιχείρησε με τη δεξιά πλευρά του οχήματός του να χτυπήσει τους επιβαίνοντες αστυνομικούς στο πρώτο δίκυκλο.

Εν συνεχεία ανέπτυξε ταχύτητα πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς από τους οποίους μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και σε φωτεινό σηματοδότη προ των Διαβατών, κατευθύνθηκε προς το κατάστημα κράτησης Διαβατών.

Αμέσως μετά τη διέλευση του από την ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση πραγματοποίησε απότομη επιτόπια αναστροφή επί του οδοστρώματος, λαμβάνοντας θέση σε μικρή απόσταση, έναντι και διαγώνια των αστυνομικών του πρώτου δίκυκλου, οι οποίοι διακόπτοντας την πορεία τους, εκ νέου έδωσαν εντολές ελέγχου.

Παρά ταύτα, ο οδηγός του οχήματος αγνοώντας τις εντολές κινήθηκε με σκοπό τον εμβολισμό του πρώτου δίκυκλου.

Οι τελευταίοι προς αποφυγή της επικείμενης επίθεσης, άμεσα έθεσαν σε κίνηση το δίκυκλο με κατεύθυνση προς το κατάστημα κράτησης Διαβατών, ακολουθούμενοι από το φορτηγάκι που εν τω μεταξύ πραγματοποίησε αναστροφή, επιχειρώντας εκ νέου επίθεση εναντίον τους.

Ενόψει του επικείμενου κινδύνου πρόκλησης σωματικών βλαβών ή θανάτου των επιβαινόντων στο πρώτο δίκυκλο, ο αστυφύλακας έκανε χρήση του υπηρεσιακού όπλου πραγματοποιώντας μία βολή με κατεύθυνση στον αέρα και μία βολή με κατεύθυνση προς το κινούμενο φορτηγάκι, με αποτέλεσμα το όχημα να εκτραπεί από την πορεία του και να προσκρούσει σε εξωτερικό τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου.

Ακολούθως και με τη συνδρομή άλλων αστυνομικών, πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος του οχήματος, όπου βρέθηκε τραυματισμένος στο κεφάλι ο οδηγός του οχήματος , που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει τυφλό τραύμα από όπλο αριστερά ινιακά. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε οπή από όπλο στον οπίσθιο υαλοπίνακα του οχήματος του 16χρονου, στο ύψος του προσκέφαλου της θέσης του οδηγού, ενώ κατασχέθηκαν δύο κάλυκες όπλου».

Σχετικές ειδήσεις

Θεσσαλονίκη: Τι είπε ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό 16χρονου

Θεσσαλονίκη: Πολίτης «έκραξε» ρεπόρτερ σε ζωντανή σύνδεση

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονος από πυροβολισμό αστυνομικού