ΕΛΛΑΔΑ

Όλη η χώρα... μια παρέλαση αρμάτων: Καρναβαλικές εκδηλώσεις από την Πάτρα μέχρι την Ξάνθη

Όλη η χώρα... μια παρέλαση αρμάτων: Καρναβαλικές εκδηλώσεις από την Πάτρα μέχρι την Ξάνθη
Eurokinissi

Με εντυπωσιακά άρματα και παρελάσεις και ατέλειωτο χορό πλήθος κόσμους γιόρτασε σε Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Κοζάνη αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Χιλιάδες επισκέπετες έσπευσαν να δουν από κοντά τις παρελάσεις των αρμάτων τις Αποκριά και να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσεως λαμβάνοντας μέρος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πατρινό Καρναβάλι

Η παρέλαση στο Πατρινό καρναβάλι ήταν αντάξια των προσδοκιών καθώς ένα «ποτάμι» χαράς, έμπνευσης και δημιουργίας «χύθηκε» στους δρόμους της πόλης.
Στην πόλη της Πάτρας επικρατεί το «αδιαχώρητο» καθώς περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες έχουν κατακλύσει κάθε σημείο της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ουσιαστικά η Πάτρα έχει δεχθεί… άλλη μια Πάτρα!

Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση με τα άρματα, η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών η οποία θα συνεχίσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

Δείτε τη μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της Πάτρας:

Στη μεγάλη παρέλαση συμμετείχαν περίπου 60.000 καρναβαλιστές με τα μεγαλοπρεπή άρματα.

Αντιπολεμικά μηνύματα, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και ηλεκτρονική επικοινωνία των ανθρώπων μέσω social media, ήταν τα φετινά θέματα της παρέλασης, όλα δοσμένα με το απαραίτητο «καρναβαλικό» ύφος.

Στο τέλος της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής εμφανίστηκαν τέσσερα άρματα και ένα βαγονέτο του σοκολατοπόλεμου, με τις σοκολατορίψεις να συνεχίζουν το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου παραδοσιακό έθιμο γλυκαίνοντας τους θεατές σε πεζοδρόμια και μπαλκόνια.

Στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος

Η τελευταία πράξη της φετινής διοργάνωσης γράφτηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στο μόλο της Αγίου Νικολάου, με την Τελετή Λήξης, όπου ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κήρυξε την επίσημη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 και ταυτόχρονα την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2024.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το μεγάλο καρναβάλι της Πάτρας:

«Βούλιαξε» η Ξάνθη για το Καρναβάλι

Δυναμικά επέστρεψε το μεγάλο Καρναβάλι της Ξάνθης, μετά από τρία χρόνια αποχής λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνολικά 38 πληρώματα και πάνω από 15.000 καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τελικής εξαντλήσεως.

Υπολογίζεται, ότι η Ξάνθη, η «Βασίλισσα» της Αποκριάς, υποδέχθηκε πάνω από 100.000 επισκέπτες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι οποίοι παρακολούθησαν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Με αμείωτο κέφι και έχοντας ως «συντροφιά» 8 άρματα, εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, οι καρναβαλιστές ξεκίνησαν από την 28ης Οκτωβρίου και κατέληξαν στην περιοχή απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, όπου το κέφι και η διασκέδαση συνεχίστηκαν.

Τελετή λήξης με ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων

Η τελετή λήξης του Καρναβαλιού πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην γέφυρα του Κόσυνθου με το κάψιμο του Τζάρου, ενώ ακολούθησε μια βροχή πυροτεχνημάτων, ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη καρναβαλική γιορτή και στο Ρέθυμνο. Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ντόπιοι γιόρτασαν την τελευταία ημέρα των Αποκριών παρέα με τους καρναβαλιστές τις 31 ομάδες αλλά και τα άρματα.

Η παρέλαση ομάδων και αρμάτων ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι, με το γλέντι να κορυφώνεται στην πλατεία Μικρασιατών. Ο ρυθμός, η μουσική, η καλή διάθεση ξεχείλισαν σήμερα, με τους συμμετέχοντες να αντέχουν στην κούραση των ημερών, στην οποία ήταν ενταγμένες οι υπέροχες στιγμές που βίωσαν οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες τους, με την παιδική παρέλαση, τις βραδινές καντάδες και τη χθεσινοβραδινή νυχτερινή παρέλαση. Και όλα αυτά χωρίς ούτε μία στιγμή να σταματήσουν τα πάρτι και οι μαζώξεις σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η εκδήλως λήξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη όπου με φόντο τη θάλασσα και τον ρεθεμνιώτικο ορίζοντα και ουρανό τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά θα σηματοδότησαν αφενός την επιτυχία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2023, και αφετέρου την αρχή για μία περίοδο ανάπαυλας, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι προετοιμασίες για το επόμενο καρναβάλι.

Χιλιάδες κόσμου, τρελή σάτιρα και απίθανο κέφι στην Κοζάνη

Παρόμοι το σκηνικό και στην Κοζάνη όπου ντόποιοι και επισκέπτες βγήκαν στους δρόμους και διασκέδασν με την ψυχή τους.

Οι δυνατές μουσικές, ο ξέφρενος χορός, τα χαμόγελα τα πειράγματα και οι αγκαλιές δεν έλειψαν

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί: