ΕΛΛΑΔΑ

Καρναβάλι 2023: Στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος στην Πάτρα

Καρναβάλι 2023: Στην πυρά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος στην Πάτρα
Eurokinissi

Με εντυπωσιακά άρματα και παρελάσεις και ατέλειωτο χορό πλήθος κόσμους γιόρτασε σε Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Κοζάνη αλλά και άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Χιλιάδες επισκέπετες έσπευσαν να δουν από κοντά τις παρελάσεις των αρμάτων τις Αποκριά και να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσεως λαμβάνοντας μέρος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πατρινό Καρναβάλι

Με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και έναν «χείμαρρο» πυροτεχνημάτων που έδωσε λάμψη στην καρναβαλική νύχτα της Πάτρας, ξεκίνησε απόψε στον μόλο του Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε να έχουμε ένα ωραιότατο καρναβάλι, τους χιλιάδες που έβαλαν πλάτη για να υλοποιηθεί και όλους όσοι φροντίζουν, προκειμένου το καρναβάλι μας να είναι ασφαλές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλοι γευτήκαμε αυτές τις ημέρες το καρναβάλι και πήραμε μια ανάσα, γι' αυτό δεν είναι σωστό και δίκαιο να γυρίσουμε στις γνωστές δυσκολίες της ζωής», προσθέτοντας: «Όλοι γνωρίζετε την αιτία. Αυτούς που μας κάνουν δύσκολη τη ζωή. Έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Νέες και νέοι, μπορείτε να βάλετε τη σφραγίδα σας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, να ανοίξετε τα φτερά σας. Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία».

Αμέσως μετά ξεκίνησε πάρτι - συναυλία με προσκεκλημένο το αθηναϊκό ροκ συγκρότημα των «15 50», ενώ στο μέσο της συναυλίας, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, θα εμφανιστεί το πατρινό συγκρότημα, «Above Suspicion».

Στο μεταξύ οι χιλιάδες επισκέπτες παραμένουν στην Πάτρα, για να συνεχίσουν την καρναβαλική διασκέδαση και να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκεδάζοντας σε πάρτι που οργανώνονται σε όλη την πόλη.

Μοναδικό θέαμα στο Πατρινό Καρναβάλι

Χιλιάδες νέες και νέοι στην Πάτρα, για περίπου πέντε ώρες, μετέδιδαν με τον ενθουσιασμό τους σε όλη την πόλη, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες, το εκρηκτικό τους κέφι, συμμετέχοντας στη μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια, χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα, μετέφεραν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο το ελπιδοφόρο μήνυμα της χαράς για τη ζωή, προσφέροντας κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης ένα ανεπανάληπτο θέαμα με το χορό, το τραγούδι και την ευρηματικότητά τους.

Στην κεφαλή της παρέλασης, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι, βρισκόταν η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρών, «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και τα μέλη της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής του καρναβαλιού 2023.

Ακολούθησαν η δημοτική μουσική που παιάνιζε καρναβαλικούς σκοπούς, οι μαζορέτες και τα άρματα του δήμου, με προεξέχοντα, τον προπομπό, τον βασιλιά καρνάβαλο, το άρμα της βασίλισσας και το άνθινο άρμα που φιλοξένησαν αντίστοιχα τη φετινή βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, Κατερίνα Βενέρη - Σιούλη και τη βασίλισσα των τριών προηγούμενων χωρίς παρέλαση καρναβαλιών, Μαρία Κυριακοπούλου.

Αμέσως μετά παρέλασαν τα άρματα «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show», «Facebook», τα οποία συνδύασαν την καλλιτεχνική έκφραση και τη σατιρική διάθεση, καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».

Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι συλλόγων σοκολατοριχτών πρόσφεραν στον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το καλάθι με τις σοκολάτες, ενώ η καρναβαλική ομάδα των «Στρατηγών», με τα εντυπωσιακά οχήματά τους και τους «υψηλούς» προσκεκλημένους της, ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ αρμάτων του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου και του χείμαρρου των πληρωμάτων που ακολουθούσε.

Με τις εντυπωσιακές στολές τους και τα εμπνευσμένα καπέλα τους οι περίπου 50.000 καρναβαλιστές, μέλη των 139 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», ενδεδυμένα με όλες τις μικροκατασκευές τους και πολλά από αυτά με τη συνοδεία των εντυπωσιακών αρμάτων και των ογκωδών τροχήλατων κατασκευών τους, παρέλασαν σκορπίζοντας χρώμα, φαντασία, αισθητική και ευρηματικότητα.

Δείτε τη μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της Πάτρας:

Μάλιστα, η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο της καρναβαλικής δημιουργίας, ενώ δεν έλειψαν και θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά και χιουμοριστικά.

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με την πολύχρωμη και χειμαρρώδη ορμή μαγνήτισαν τα βλέμματα των χιλιάδων θεατών, που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, την πλατεία Γεωργίου και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών του κέντρου τη πόλης.

Η μεγάλη παρέλαση ολοκληρώθηκε με το αναλλοίωτο στο πέραμα των χρόνων έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το μεγάλο καρναβάλι της Πάτρας:

«Βούλιαξε» η Ξάνθη για το Καρναβάλι

Δυναμικά επέστρεψε το μεγάλο Καρναβάλι της Ξάνθης, μετά από τρία χρόνια αποχής λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Συνολικά 38 πληρώματα και πάνω από 15.000 καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τελικής εξαντλήσεως.

Υπολογίζεται, ότι η Ξάνθη, η «Βασίλισσα» της Αποκριάς, υποδέχθηκε πάνω από 100.000 επισκέπτες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, οι οποίοι παρακολούθησαν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Με αμείωτο κέφι και έχοντας ως «συντροφιά» 8 άρματα, εμπνευσμένα από την επικαιρότητα, οι καρναβαλιστές ξεκίνησαν από την 28ης Οκτωβρίου και κατέληξαν στην περιοχή απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, όπου το κέφι και η διασκέδαση συνεχίστηκαν.

Τελετή λήξης με ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων

Η τελετή λήξης του Καρναβαλιού πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στην γέφυρα του Κόσυνθου με το κάψιμο του Τζάρου, ενώ ακολούθησε μια βροχή πυροτεχνημάτων, ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη καρναβαλική γιορτή και στο Ρέθυμνο. Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και ντόπιοι γιόρτασαν την τελευταία ημέρα των Αποκριών παρέα με τους καρναβαλιστές τις 31 ομάδες αλλά και τα άρματα.

Η παρέλαση ομάδων και αρμάτων ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι, με το γλέντι να κορυφώνεται στην πλατεία Μικρασιατών. Ο ρυθμός, η μουσική, η καλή διάθεση ξεχείλισαν σήμερα, με τους συμμετέχοντες να αντέχουν στην κούραση των ημερών, στην οποία ήταν ενταγμένες οι υπέροχες στιγμές που βίωσαν οι Ρεθεμνιώτες και οι επισκέπτες τους, με την παιδική παρέλαση, τις βραδινές καντάδες και τη χθεσινοβραδινή νυχτερινή παρέλαση. Και όλα αυτά χωρίς ούτε μία στιγμή να σταματήσουν τα πάρτι και οι μαζώξεις σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η εκδήλως λήξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη όπου με φόντο τη θάλασσα και τον ρεθεμνιώτικο ορίζοντα και ουρανό τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά θα σηματοδότησαν αφενός την επιτυχία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2023, και αφετέρου την αρχή για μία περίοδο ανάπαυλας, μέχρι να ξεκινήσουν και πάλι οι προετοιμασίες για το επόμενο καρναβάλι.

Χιλιάδες κόσμου, τρελή σάτιρα και απίθανο κέφι στην Κοζάνη

Παρόμοι το σκηνικό και στην Κοζάνη όπου ντόποιοι και επισκέπτες βγήκαν στους δρόμους και διασκέδασν με την ψυχή τους.

Οι δυνατές μουσικές, ο ξέφρενος χορός, τα χαμόγελα τα πειράγματα και οι αγκαλιές δεν έλειψαν

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery που ακολουθεί:

Χαμός στο Ζακυνθινό Καρναβάλι 2023

Χαμός με πλήθος κόσμου στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση για το 2023 με τον Κόντε Καρνάβαλο και όλα τα Καρναβαλικά γκρουπ οι οποίοι ξεκίνησαν από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Λεωφόρο Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ).

Καρναβάλια και γλέντια σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, 29 χρόνια μετρά το καρναβάλι στον Ρέντη, όπου 6.000 καρναβαλιστές και 17 άρματα σατίρισαν την επικαιρότητα.