ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: «Δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιες εικόνες στη ζωή μου» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών

Τέμπη: «Δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιες εικόνες στη ζωή μου» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

«Ήταν τρομακτικό, απόκοσμο» - Η προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα, Ελισάβετ Καρανίκα, μετάφερει μέσω του Newsbomb.gr το απόκοσμο τοπίο από τα Τέμπη

Αποστολή: Χάρης Γκίκας

«Τέτοιες εικόνες δεν θέλω σίγουρα να ξαναδώ στη ζωή μου», ήταν μερικά από τα λόγια της διασώστριας του Ερυθρού Σταυρού, Ελισάβετ Καρανίκα, η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών και περιέγραψε τις εφιαλτικές εικόνες που αντίκρισε στο Newsbomb.gr.

Η κυρία Καρανίκα η οποία διατελεί προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα, έφτασε μαζί με την ομάδα της περίπου μια ώρα έπειτα από το μοιραίο δυστύχημα, στο σημείο όπου συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες, παρασύροντας τουλάχιστον 46 ψυχές στο θάνατο.

«Τέτοιες εικόνες δεν θέλω σίγουρα να ξαναδώ στη ζωή μου. Ήταν τρομακτικές εικόνες. Το ένα βαγόνι είχε πιάσει φωτιά και προσπαθούσαν να το σβήσουν οι πυροσβέστες. Ο καπνός μας δυσκόλευε απίστευτα και στην αναπνοή. Περάσαμε πολύ δύσκολο γιατί το τοπίο και μόνο είναι απόκοσμο. Είναι δύσκολο ο εγκέφαλος να συνειδητοποιήσει τι βλέπει», ανέφερε αρχικά η ίδια.

Μάλιστα συγκρίνοντας τις εικόνες με άλλα δυστυχήματα, για το βομβαρδισμένο τοπίο στο σιδηρόδρομο με τα δύο τρένα να έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα, η κυρία Καρανίκα δήλωσε πως πρόκειται για ένα πρωτοφανές σκηνικό. «Σαν περιφερειακό τμήμα είχαμε πάει στο δυστύχημα των Τεμπών και στο Μαλιακό. Αλλά τέτοιο πράγμα δεν ήταν», είπε συγκεκριμένα.

«Σηκώσαμε τους εθελοντές από τα κρεβάτια»

Μέσα σε μια ώρα λόγω της άμεσης κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού είχαν απομακρυνθεί όλοι οι τραυματίες από το σημείο και όπως λέει η διασώστρια του Ερυθρού Σταυρού, με την ομάδα της χρειάστηκε να συνδράμει στη μεταφορά των σορών.

«Κινήθηκε πολύ γρήγορα ο κρατικός μηχανινός και είδαμε τεράστιες δυνάμεις στο πεδίο. Η πρώτη κουβέντα από το ΕΚΑΒ, μια ώρα μετά, ήταν ότι οι τραυματίες είχαν διακομιστεί όλοι. Αυτό που μας είπαν είναι ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί, όποτε έπρπε να τους βοηθήσουμε με τους νεκρούς πλέον», σημείωσε η κυρία Καρανίκα.

Χαρακτηριστικό της αυτοθυσίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού είναι πως ξύπνησαν μέσα στη νύχτα και έσπευσαν στα Τέμπη ώστε να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια στην επιχείριση διάσωσης. «Ήμασταν 20 άτομα από το περιφερειακό τμήμα Λάρισας, Ελασόνας και της Κατερίνης. Ήταν μια νύχτα και η επόμενη ημέρα ήταν εργάσιμη. Σηκώσαμε τους εθελοντές από τα κρεβάτια τους», τόνισε.

«Απίστευτη η απήχηση της αιμοδοσίας»

Η προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΣ στη Λάρισα, στάθηκε και στο συγκινητικό ενδιαφέρον των πολιτών για αιμοδοσία, οι οποίοι στήνονται από χθες στην ουρά για να προσφέρουν αίμα για τους δεκάδες τραυματίες:

«Είναι απίστευτη η απήχηση της αιμοδοσίας που τρέχει η νοσηλευτική υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Γενικό αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. «Χθες μαζέψαμε 270 φιάλες αίματος και σήμερα παρότι βρέχει μένουν υπομονετικά οι πολίτες στην ουρά για να δώσουν αίμα από τις 9 , πριν ξεκινήσει η αιμοδοσία», δήλωσε η κυρία Καρανίκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυρία Καρανίκα υπάρχει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης του ΕΣ στο πεδίο που επιχειρεί μεταξύ άλλων μαζί με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, στο σημείο. Επίσης υπάρχει ομάδα του ΕΣ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας που επικουρεί τους κοινωνικούς λειτουργούς των δομών και τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων.

Διασώστης δείχνει στην κάμερα του Newsbomb.gr πώς συνεθλίβη το βαγόνι

«Ο ΕΕΣ βρίσκεται εδώ από τη πρώτη στιγμή που συμβάντος. Σήμερα βρίσκεται εδώ και το τμήμα Αθηνών αλλά και η πρώτη ομάδα έρευνας και διάσωσης με έδρα την Κομοτηνή. Έχει ενισχυθεί με 8 εξειδικευμένους διασώστες. Ένα μέρος του συρμού μετακινήθηκε αφού πρώτα κόπηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία και τους εθελοντές του ΕΕΣ. Οι εθελοντές συνεχίζουν να ψάχνουν μέσα στα συντρίμμια», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πρώτης μονάδας έρευνας και διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ιμανιμίδης Κωνσταντίνος στο Newsbomb.gr.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάποιος αυτή την κατάσταση, είναι δύσκολες στιγμές. Δεν μπορώ να φανταστώ τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία που συγγενείς αναγνωρίζουν τις σορούς των δικών τους ανθρώπων. Τα πράγματα εκεί θα είναι χειρότερα από ότι είναι εδώ. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μια πιεστική κατάσταση για όλους μας. Το στοίχημα της πυροσβεστικής είναι να βρεθεί και η τελευταία σορός. Θα είμαστε εδώ μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος», πρόσθεσε.

«Η πυροσβεστική έχει καλή εικόνα για τον κόσμο που αναζητεί. Έχει ανακοινώσει ότι έχουν μεταφερθεί 9 σοροί μέχρι τώρα. Αν δεν έχουμε φτάσει στο τέλος των αγνοούμενων θα υπάρχουν και άλλοι νεκροί. Είναι δύσκολο να βγει κάποιος ζωντανός μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, έδειξε στην κάμερα του Newsbomb.gr πώς λύγισε το βαγόνι του τρένου.

«Οι εικόνες που είδαμε ήταν βγαλμένες από ταινία του Χόλυγουντ»

Ανατριαχιστική είναι και η περιγραφή του πρόεδρου των εργαζομενων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννη Γούλα, ο οποιός μιλώντας στο Newsbomb.gr για την κατάσταση στα Τέμπη έκανε λόγο για σκηνές βγαλμένες από ταινία.

«Εμείς βρεθήκαμε από το πρώτο λεπτό που μας ειδοποίησαν ότι υπάρχει εκτροχιασμός τρένων. Το σκηνικό το οποίο είδαμε ήταν βγαλμένο από ταινία του Χόλυγουντ. Βλέπαμε άτομα να βγαίνουν από τα βαγόνια και να ζητούν βοήθεια, βλέπαμε στα πρώτα βαγόνια φωτιά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο το έργο μας ώστε να πλησιάσουμε πιο κοντά στους ανθρώπους που ήθελαν τη βοήθεια μας. Υπήρχε τρόμος. Υπήρχαν άνθρωποι έξω από τα βαγόνια, στα χωράφια που εκλιπαρούσαν για βοήθεια. Άμεσα στήθηκε επιχείρηση του ΕΚΑΒ. Υπήρχαν αρκετοί διασώστες και γιατροί από το ΕΚΑΒ».

Όσον αφορά τις έρευνες αλλά και τον αριθμό των νεκρών ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο κομμάτι της ανάσυρση. Οι διασώστες ψάχνουν ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι. Λογικά ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε».

Σχετικές ειδήσεις