ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί - 56 αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί στην ΕΛΑΣ

Τραγωδία στα Τέμπη: Στους 57 οι νεκροί - 56 αγνοούμενοι έχουν δηλωθεί στην ΕΛΑΣ
Intime

Τέμπη: Ξεκίνησε η ενημέρωση των συγγενών των θυμάτων για τις σορούς που ταυτοποιήθηκαν. Μέχρι αύριο (3/3) αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA.

Θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες η επιχείρηση εντοπισμού σορών στα βαγόνια του τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπη. Αυτή την ώρα τα γερανοφόρα έχουν ανασηκώσει τα δύο πρώτα βαγόνια και οι πυροσβέστες αφαιρούν τα κομμάτια της λαμαρίνας για να διευκολύνουν τις έρευνες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Τα κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες, ενώ οι σοροί που ανασύρθηκαν μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο μέσω DNA.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία είναι 56 μέχρι στιγμής, οι νεκροί 57 και οι επιβάτες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 48, εκ των οποίων 6 που βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ταυτοποίηση των σορών με DNA. Έως τώρα έχουν ληφθεί 55 δείγματα από σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Στην ταυτοποίηση βοηθούν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 24 ταυτοποιήσεις σορών, ενώ γίνονται προσπάθειες για να ολοκληρωθεί αύριο.

Η παράδοση των σορών στους συγγενείς θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των οικογενειών για τις σορούς που ταυτοποιήθηκαν. Ενημερώθηκαν οι πρώτες 4 οικογένειες.

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής και την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, συνεχίζεται.

Τα γερανοφόρα οχήματα έχουν ανασηκώσει τα δύο βαγόνια, τόσο το πρώτο επιβατικό της β’ θέσης, όσο και το βαγόνι – εστιατόριο.

Ταυτόχρονα, οι πυροσβέστες αφαιρούν τμηματικά τα μεταλλικά στοιχεία τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού.

Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες, καθώς κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες, όπως και αύριο Παρασκευή.

Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Δίνω το λόγο στην εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ελληνική αστυνομία ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το «μέχρι στιγμής», καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς.

Αυτή την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57. Δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι σοροί ταυτοποιούνται με την μέθοδο DNA.

Επίσης, παραμένουν για νοσηλεία 48 επιβάτες, οι 6 από αυτούς σε ΜΕΘ. Μία επιβάτης με σοβαρά εγκαύματα διακομίσθηκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου που διαθέτει ειδική μονάδα εγκαυμάτων.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς και 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, κατά προτεραιότητα- προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών, 20 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση θα ενημερώνονται από τον Επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων 4 οικογενειών.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Αγωνία και θλίψη για όσους δεν έχουν ακόμα βρεθεί

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι είναι φοιτητές, παιδιά περίπου 20 χρονών που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζαν μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Από μια κλωστή κρέμεται η ελπίδα των οικογενειών που δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τα παιδιά τους.

«Έντεκα παρά 20 μίλησα μαζί της εγώ η ίδια», είπε η μητέρα αγνοούμενης. Σχεδόν 36 ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα ψάχνει την ελπίδα μέσα στα λιωμένα σίδερα. Την ελπίδα που έχασε μια άλλη μητέρα έξω από το νεκροτομείο.

Μια γυναίκα έχασε και τον άντρα της και το παιδί της. «Ζήτησα τον 40χρονο άντρα μου και τον 5χρονο γιο μου και μου έφεραν στάχτες και αποκαΐδια», είπε χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα με το ζόρι κρατιέται όρθια μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που συνέβη. «Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρονών έφυγε ο σύζυγός μου και 5 χρονών το παιδί μου. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου».

Ένας άλλος πατέρας θεωρεί πλέον ότι η μοναδική του ελπίδα να ζει το παιδί του είναι να βρίσκεται διασωληνωμένο και χωρίς τις αισθήσεις του σε κάποιο νοσοκομείο.

«Έχω ψάξει όλα τα νοσοκομεία, όλα, όλα, όλα. Παντού αγνοούμενη, παντού αγνοούμενη. Δώσαμε DNA και περιμένουμε το καθοριστικό τηλεφώνημα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να είναι αναίσθητη, διασωληνωμένη, να μην της έχει μιλήσει κανένας», αναφέρει.

Η κόρη του, η 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα από τα Γιαννιτσά, είχε φύγει για το τριήμερο με τον σύντροφο της. Όταν οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον νεαρό, εκείνος ούρλιαζε για την κοπέλα του που βρισκόταν ακόμα μέσα στα χαλάσματα.

«Ήταν με τον φίλο της, ο οποίος βγήκε σώος, έχει κάποια τραύματα βέβαια το παιδί και το μόνο που μας είπε είναι ότι είπε στον πυροσβέστη την ώρα που τον έβγαζε: "Την κοπέλα μου, την κοπέλα μου"», είπε ο πατέρας της.

Απόφαση να μην δουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών τόνισε η Μίνα Γκάγκα ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.

«Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους», επεσήμανε.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, που γίνεται σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις