ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Γκάγκα - Η απόφαση είναι να μην δουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Νοσοκομείο Λάρισας
Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της ταυτοποίησης μέσω DNA
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ MOTIONTEAM/EUROKINISSI

Τέμπη: Για τη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών τόνισε ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.

«Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους» τόνισε.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, που γίνεται σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τους τραυματίες, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση, δέκα έχουν χειρουργηθεί για κατάγματα και έξι είναι σοβαρά και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο προσωπικό των νοσοκομείων όπου διακομίστηκαν τραυματίες, καθώς και στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην έκτακτη έκκληση για συλλογή αίματος.

Καλύφθηκαν οι ανάγκες των τραυματιών σε αίμα

«Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας» τονίζει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στις πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που έσπευσαν να δώσουν αίμα, για τους τραυματίες της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Οι ανάγκες των τραυματιών έχουν καλυφθεί, σημειώνει το Κέντρο και -δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες- καλεί τους πολίτες να ανανεώσουν το ραντεβού τους με την εθελοντική αιμοδοσία εν όψει του Πάσχα.

Ήταν συγκλονιστική η ανταπόκριση του κοινού, σημειώνει το ΕΚΕΑ και προσθέτει: «Από χθες, εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερίσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος.

Αξίζει σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ένα μεγάλο "ευχαριστώ", για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας.

Ενημερώνουμε τους εθελοντές αιμοδότες ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν.

Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, τους προτρέπουμε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.

Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών» καταλήγει το ΕΚΕΑ.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: ΕΚΕΑ - Καλύφθηκαν οι ανάγκες των τραυματιών σε αίμα, συγκλονιστική η ανταπόκριση

Τέμπη: «Δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιες εικόνες στη ζωή μου» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών

Τέμπη: Ανδρέας Αλικανιώτης - «Απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα, είμαστε περήφανοι»