ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο Σύνταγμα - Ένταση και χημικά μετά την πορεία για τα Τέμπη

επεισόδια σύνταγμα
Πεδίο μάχης το Σύνταγμα το μεσημέρι της Τετάρτης.
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας καθώς το συλλαλητήριο για τα Τέμπη ήταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Πετροπόλεμος, μολότοφ και χημικά έχουν «πνίξει» το κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης (8/3), στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η πορεία κύλησαν ειρηνικά, λίγο μετά τις 15:30 η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα να σημειωθούν για ακόμα μια φορά επεισόδια.

Δείτε βίντεο από τη σελίδα του Newsbomb.gr στο Facebook

Ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν μπροστά στη Βουλή, πετώντας μολότοφ και πέτρες.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Η ένταση επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους της πλατείας Συντάγματος, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

LIVE εικόνα από το Σύνταγμα

Τεράστια σε όγκο η πορεία στην Αθήνα

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που έκαναν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία για την απεργία της Τετάρτης (8/3), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Από νωρίς το μεσημέρι χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ νωρίτερα φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην πορεία που κατέληξε στο Σύνταγμα. Εκεί πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο για το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, μέχρι την έξαρση των επεισοδίων και τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Λόγω της διεξαγωγής των συγκεντρώσεων έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου.

Μάλιστα, νωρίτερα έγιναν προσαγωγές και δύο συλλήψεις νεαρών στο κέντρο της Αθήνας, γιατί εντόπισαν στα σακίδιά τους φωτοβολίδες και ένα όπλο-ρέπλικα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε προσαγωγές ατόμων, που κινούνταν στην πορεία.

Ογκώδεις συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά

Εκτός από την Αθήνα, είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη είναι στο... πόδι, με τη μεγάλη συγκέντρωση στην Καμάρα να ξεκινά την πορεία προς τα δυτικά της πόλης. Η οδός Εγνατίας κατακλύστηκε από τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργανωτών και έδωσε το «παρών» στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη.

Τα επεισόδια, πάντως, δεν άργησαν να εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους επιτέθηκε με πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ και οι οποίες απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Τα επεισόδια διήρκεσαν ελάχιστα λεπτά με τα άτομα στη συνέχεια να επιστρέφουν στον βασικό κορμό της πορείας. Πολλοί ήταν οι πολίτες που τους ζητούσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις, γιατί όπως έλεγαν με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος αποχωρεί από την πορεία, σύμφωνα με το GrTimes.

Στη Λάρισα οι κινητοποιήσεις είχαν επικεφαλής τη νεολαία. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην κεντρική πλατεία, ζητώντας την τιμωρία των υπεύθυνων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ιδιαίτερα μεγάλη σε όγκο και με παλμό, ήταν και η συγκέντρωση της Πάτρας. Η πλατεία Γεωργίου κατακλύστηκε από μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και απλούς πολίτες, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για ό,τι συνέβη στα Τέμπη.

Μάλιστα, στη διάρκεια της πορείας επικράτησε ένταση καθώς δεν έλειψαν οι βόμβες μολότοφ αλλά και οι... μπογιές στο κτήριο του ΟΣΕ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με τα επεισόδια να γενικεύονται για αρκετή ώρα.

Βροντερό «παρών» έδωσαν χιλιάδες κόσμου στις κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης, με τη συγκέντρωση να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Αντίστοιχα έντονες ήταν οι κινητοποιήσεις και στα Χανιά, όπου πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» και να συγκινεί με τα συνθήματά του.

kozani.jpg

Στην Πρέβεζα οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, πραγματοποιώντας συμβολική πορεία και ζητώντας δικαιοσύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και στην Ξάνθη, με εργατικούς συλλόγους, φοιτητές και φορείς να συμμετέχουν στην πορεία.

Μαθητές, και όχι μόνο, έκαναν πορεία και στη Νάξο, φωνάζοντας συνθήματα για το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες των αρμόδιων για τις χαμένες ζωές.

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό, ήταν και η συγκέντρωση που έλαβε χώρα στον Βόλο με τους μαθητές να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Μαζική συμμετοχή και στη Σύρο, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μία ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Λαμία και πάνω από 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν κυριολεκτικά το κέντρο της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις