ΕΛΛΑΔΑ

Αποδεσμεύονται δεκάδες εκατομμύρια από κατασχεμένους λογαριασμούς

Αποδεσμεύονται δεκάδες εκατομμύρια από κατασχεμένους λογαριασμούς

Για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη κινεί τέτοιες διαδικασίες με αφορμή την υπόθεση της Energa και Hellas Power που εκκρεμεί

Το... δρόμο της αποδέσμευσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του Eλληνικού Δημοσίου ανοίγει για πρώτη φορά η Ελληνική Δικαιοσύνη!

Με στόχο να εισρεύσουν άμεσα χρήματα στα ταμεία του κράτους η Εισαγγελία κινεί για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά διαδικασίες άρσης της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών υπέρ του δημοσίου σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση. Ενέργεια η οποία καταδεικνύει ότι ο δημόσιος κορβανάς έχει μείνει.... στεγνός.

Η υπόθεση αφορά στις κακουργηματικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των υπευθύνων των εταιριών ENERGA και Hellas Power για υπεξαίρεση και απιστία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ήδη, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου με πρόταση της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατόπιν σχετικών αιτήσεων του ελληνικού δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER, ζητεί την άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρότασή της η κ. Παπανδρέου αφού αναφέρεται στη χρονοβόρα διαδικασία της ανάκρισης επισημαίνει την ανάγκη του δημοσίου για χρήματα καθώς και τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών πρόβλημα ηλεκτροδότησης ολόκληρη η χώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές. Σημειώνεται ότι, μέρος των χρημάτων αυτών προορίζονται για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες με έγγραφο του ζητεί η υπόθεση αυτή να χαρακτηριστεί ως πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το νόμο 4022/11 περί διαφθοράς στο δημόσιο και να ανατεθεί η ανάκριση σε πρόεδρο Πρωτοδικών, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο σε περίπτωση που κάνει δεκτή την πρόταση της Εισαγγελίας τότε αναμένεται να αποτελέσει τον «πιλότο» και για άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.