ΕΛΛΑΔΑ

Λέρος - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ένας αναισθησιολόγος δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες», λέει ο δήμαρχος

Λέρος - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ένας αναισθησιολόγος δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες», λέει ο δήμαρχος

Εφιαλτικές ώρες έζησε μία έγκυος στην Λέρο όταν η υγεία της κινδύνεψε λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγου στο νησί - Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η γυναίκα διακομίστηκε τελικά με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Καλύμνου για να γεννήσει - Τι αναφέρει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος το νησιού 

Σε σοβαρό κίνδυνο τέθηκε η ζωή μιας εγκύου στην Λέρο, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγου. Για το περιστατικό εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Κόλιας ανέφερε: «η Λέρος έχει 8.000 μόνιμους κατοίκους και ενώ επιπλέον 300 – 400 άτομα φιλοξενεί το hot spot των μεταναστών. Επίσης, το νοσοκομείο μας εξυπηρετεί και το Αγαθονήσι, την Λήμνο, την Πάτμο και τους Αρκιούς. Μέχρι και πριν από 6 μήνες το νοσοκομείο είχε δύο αναισθησιολόγους αλλά πριν από λίγο καιρό έφυγε με αποτέλεσμα να μείνει μια μόνο γιατρός».

Και πρόσθεσε: «Το περιστατικό με την εγκυμονούσα που κινδύνεψε συνέβη λόγω του ότι η αναισθησιολόγος που απέμεινε βρίσκεται σε κανονική άδεια έως τις 7 Μαΐου. Στις 23 Απριλίου είχα στείλει ξανά επιστολή ζητώντας να έρθει αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο όπως και έγινε στις 25 το μήνα αλλά στη συνέχεια έφυγε και αυτός χωρίς να ενημερωθεί ο δήμος».

Τέλος έκανε γνωστό στο Newsbomb.gr ότι: «και χθες είχαμε την αεροδιακομιδή ενός 62χρονου ασθενούς με οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Ακόμα και να επιστρέψει σε λίγες ημέρες από την άδειά της η αναισθησιολόγος δεν μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς επί 24 ώρες. Πρέπει λοιπόν να καλυφθεί και η δεύτερη θέση».

Η επιστολή που αγνοήθηκε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Λέρου είχε ενημερώσει για την κατάσταση με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη από τις 20 Μαρτίου. Η επιστολή είχε θέμα: «Απουσία αναισθησιολόγου ιατρού από το Γ.Ν.Κ.Θ. Λέρου».

Σε αυτή ο δήμαρχος έγραφε:

«Κύριε Υπουργέ,

με τη παρούσα επιστολή σας κάνω γνωστό ότι στο Γ.Ν.Κ.Θ-Λέρου από 20-03-2023 στερείται αναισθησιολόγου ιατρού έως 08-04-2023 που επιστρέφει η μοναδική αναισθησιολόγος που υπηρετεί σ’ αυτό, με αποτέλεσμα πολλές εγκυμονούσες καθώς και οι οικογένειες τους να είναι σε απόγνωση, αλλά κυρίως να τους κυριεύει το αίσθημα ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι .

Βέβαια καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εγκυμονούσες αλλά και τη λειτουργία του νοσοκομείου μας αφού χωρίς αναισθησιολόγο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα περιστατικό με αποτέλεσμα να απαιτούνται διακομιδές εάν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Το νοσοκομείο της Λέρου πέραν των οκτώ χιλιάδων (8.000) και πλέον κατοίκων εξυπηρετεί και κατοίκους των γειτονικών νησιών Πάτμου-Λειψών και Αγαθονησίου.

Πέραν της άμεσης μετακίνησης αναισθησιολόγου για την κάλυψη των ημερών που θα απουσιάζει η μόνιμη ιατρός, κρίνεται επιτακτική ανάγκη και η τοποθέτηση 2ου αναισθησιολόγου για την κάλυψη των αναγκών.

Επίσης, σας αναφέρω την έλλειψη νευρολόγου, οδοντιάτρου, ψυχιάτρου στο καθ΄ ύλην αρμόδιο νοσοκομείο για ψυχιατρικά νοσήματα και την επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου γιατρού στις μονήρεις θέσεις που υπηρετούν οι γιατροί».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Να σημειωθεί ότι και στις 2 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωση της είχε κάνει γνωστό το πρόβλημα στο νησί αναφέροντας:

Από σήμερα το νοσοκομείο Λέρου έχει μείνει χωρίς Αναισθησιολόγο. Ένα ολόκληρο νησί, μαζί και η Πάτμος, οι Λειψοί και το Αγαθονήσι, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην περιοχή βρίσκονται στο έλεος της τύχης.

Επείγουσες διασωληνώσεις, επείγοντα χειρουργεία, διακομιδές βαρέως πασχόντων βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Ενώ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ένας εκ των δύο Αναισθησιολόγων βγαίνει σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού και ο άλλος συνάδελφος θα λάμβανε την κανονική του άδεια, δεν φρόντισαν να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προτιμά να μην υπάρχει καθόλου Αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο παρά να εργάζεται η συνάδελφος και να προσφέρει τις υπηρεσίες της, πολλώ δε μάλλον που έχει περίτρανα αποδειχτεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουνκαι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να παραμένουν σε αναστολή χιλιάδες συνάδελφοί μας.

Απαιτούμε άμεσα η διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να λύσουν άμεσα το ζήτημα.

Να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της η συνάδελφος Αναισθησιολόγος, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.