ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2023: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θα είναι εφορευτική επιτροπή

Εκλογές 2023: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι θα είναι εφορευτική επιτροπή

Η ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας κρίνεται και από την εμφάνιση των μελών των εφορευτικών, καθώς αυτές αποτελούν εχέγγυο για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα των εκλογών, αλλά και έκφανση της αρχής της διαφάνειας

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και κάποιοι από τους πολίτες θα είναι σε εφορευτικές επιτροπές εκλογικών κέντρων. Η ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας κρίνεται και από την εμφάνιση των μελών των εφορευτικών, καθώς αυτές αποτελούν εχέγγυο για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα των εκλογών, αλλά και έκφανση της αρχής της διαφάνειας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους προκύπτουν έπειτα από κλήρωση και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι κληρωθούν για να αναλάβουν τον ρόλο αυτό, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης κληθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής, η παρουσία του είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση μη προσέλευσης είναι πιθανή ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του, καθώς πρόκειται για αδίκημα.