ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΣΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κόλαση φωτιάς στη Μαγνησία: Εκκενώνονται οικισμοί κοντά στο Βόλο - Χτυπάει συνεχώς το 112

Κόλαση φωτιάς στη Μαγνησία: Εκκενώνονται οικισμοί κοντά στο Βόλο - Χτυπάει συνεχώς το 112
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Φονική πυρκαγιά από την Τετάρτη μαίνεται σε πολλές περιοχές στη Μαγνησία. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι. 

Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στο Βελεστίνο Μαγνησίας επεκτάθηκε γρήγορα μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής ένα μέτωπο που έχει δυναμική, κοντά στο πεδίο βολής Βόλου, στην Αμυγδαλιά και κινείται προς Γλαφυρά.

Όλο το βράδυ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική γινόντουσαν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί.

Συναγερμός στο Σέσκλο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη περιοχή Σέσκλο Μαγνησίας και οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην προστασία του οικισμού.

Ο δυνατός αέρας επιδεινώνει την κατάσταση. H φωτιά έχει φθάσει στα όρια του χωριού, σε ύψωμα πολύ κοντά από τα πρώτα σπίτια.

Στο Σέσκλο και σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ έχει επίσης διακοπεί η παροχή νερού.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στο Σέσκλο, δήλωσε στο ΑΠΕ πως «είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται περί εμπρησμών», εξηγώντας ότι «εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 6 εστίες φωτιάς — μέσα σε δύο ώρες».

«Ελπίζουμε οι άνεμοι να πέσουν σε ένταση και να σώσουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.

Στις 09:30 έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Βόλος), παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

112 στα Μελισσάτικα

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βόλο λόγω της πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

To μήνυμα του 112 αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μελισσάτικα εκκενώστε τώρα προς Βόλο.
Πυρκαγιά στην περιοχή σας.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Μεγάλο το μέτωπο στα Μελισσάτικα

Σε εξέλιξη παραμένει το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών στη Μαγνησία καθώς καίγονται εκτάσεις στα βόρεια του Βόλου.

Τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα και ο κόσμος αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά στα Μελισσάτικα Μαγνησίας

Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές του Βόλου. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στη Νέα Ιωνία, που βρίσκεται πιο κοντά στις φλεγόμενες περιοχές.

Νέα μηνύματα τα ξημερώματα

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 04:50 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Νέας Αγχιάλου για εκκένωση του οικισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας διατάχθηκε η εκκένωση των οικισμών Χρυσής Ακτής Παναγιάς, Κριθαριάς, Μαράθου και Βελανιδιάς.

Στις 05:20, ένα νέο μήνυμα ανέφερε:
«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αλυκές, Πευκάκια, Άγιο Γεώργιο και Νέα Αγχίαλο παραμείνετε σε ετοιμότητα».

Καταγγελία στο Newsbomb.gr – «Δεν έριχναν νερό οι πυροσβέστες»

Έργάτης της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, μιλώντας στην κάμερα του απεσταλμένου του newsbomb.gr, Χάρη Γκίκα, ανέφερε πως οι πυροσβέστες δεν επιχειρούσαν γιατί περίμεναν «εντολές».

Συγκεκριμένα είπε: «Ήρθαν δύο πυροσβεστικά όλη την ημέρα που πήρε φωτιά. Τσακωνόμασταν μαζί τους και λέγαμε «ελάτε να ρίξετε νερό». Ήρθαν δύο πυροσβεστικά και μας κοιτάγανε. Ετοίμαζαν τις μάνικες να ρίξουν νερό, και δεν έριξαν ποτέ. Τους λέμε «παιδιά» θα ρίξουμε νερό;», και μας λένε «όχι, περιμένουμε εντολή»».

Και συνέχισε λέγοντας, «έριξαν λίγο νερό για τα μάτια του κόσμου και σηκωθήκαν και φύγανε».

Δείτε την καταγγελία του εργάτη στην κάμερα του απεσταλμένου του newsbomb.gr, Χάρη Γκίκα, στο βίντεο που ακολουθεί.

Έκκληση στους κατοίκους του Βόλου να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Την παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους και την αποφυγή μετακινήσεων, λόγω της φωτιάς και της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας, ζητά με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η κατάσταση με τις πυρκαγιές δυστυχώς παραμένει ανεξέλεγκτη. Παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, έχοντες σοβαρά υπόψη τους ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους (αναπνευστικά προβλήματα) λόγω της επικινδυνότητας και τοξικότητας πολλών υλικών που καίγονται σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και χώρους ταφής απορριμμάτων».

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Δύο νεκροί από την πυρκαγιά

Δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν στη Θεσσαλία, εν μέσω της πύρινης λαίλαπας που σαρώνει την περιοχή.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις 19:00 της Τετάρτης, στην περιοχή Χοροστάσι Μαγνησίας, στον Αλμυρό, εντοπίστηκε μια γυναίκα νεκρή, ενώ μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά σε ολόκληρη την περιοχή. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον άνδρα της σε τροχόσπιτο και από το σημείο πέρασαν οι φλόγες. Η ίδια εντοπίστηκε με εγκαύματα σε όλο της το σώμα.

Δίπλα της εντοπίστηκε και ο άνδρας της χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όπως φαίνεται το ζευγάρι εγκλωβίστηκε από τις φλόγες, ενώ νωρίτερα είχε σταλθεί μήνυμα από το 112 για την εκκένωση αυτής της περιοχής.

Από τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι η γυναίκα είχε κινητικά προβλήματα (ήταν υπέρβαρη). Το τροχόσπιτο ήταν στην παραλία με χόρτα γύρω γύρω, ενώ ο άνδραςτης αντί να την πάρει να φύγουν όταν είδε τη φωτιά, προσπάθησε να πάει να τη σβήσει.

Όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε πήγε να πάρει το αυτοκίνητο για να μετακινήσει τη γυναίκα του, αλλά προφανώς έχασε χρόνο και το τροχόσπιτο πήρε φωτιά. Ο ίδιος βρέθηκε ζωντανός, αλλά χωρίς τις αισθήσεις του, λίγο πιο πέρα στα δέντρα που ήταν το αυτοκίνητο. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αλμυρού, ο ίδιος τους είχε ειδοποιήσει τηλεφωνικά για να απομακρυνθούν.

Λίγο αργότερα, το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε και για τον 45χρονο βοσκό που αγνοείτο νωρίτερα στην περιοχή των Φερών, καθώς εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ενώ οι φλόγες περικύκλωναν την περιοχή, προσπάθησε να σώσει τα ζώα του, ωστόσο δεν κατάφερε να διαφύγει.

Ο άτυχος κτηνοτρόφος μαζί με τον αδερφό του είχαν πρόβατα στον Άγιο Γεώργιο Φερρών. Ο αδερφός του όταν είδε τη φωτιά έφυγε, και ο 45χρονος αποφάσισε να οδηγήσει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό, στην περιοχή για την οποία είχε σταλεί 112 εκκένωσης.

Τις τελευταίες στιγμές του βοσκού που έχασε τη ζωή του στη φωτιά στο Βελεστίνο κατέγραψε η ΕΡΤ καθώς βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να καταγράψει τα όσα συνέβαιναν στο πύρινο μέτωπο.

«Κινδυνεύει να καεί ένα κοπάδι προβάτων. Είναι εγκλωβισμένα, βλέπετε τον βοσκό που προσπαθεί, φωνάζει εδώ και πάρα πολύ ώρα στους πυροσβέστες να τον βοηθήσουν, αλλά αντιλαμβάνεστε όταν οι ανθρώπινες ζωές απειλούνται η προτεραιότητα είναι εκεί», είπε η ρεπόρτερ Φρόσω Παύλου.

Μετά την είδηση του θανάτου του , η ρεπόρτερ ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι ο άνδρας, που κατέγραψε η κάμερα, είναι αυτός που έχασε τη ζωή του.

Απεγνωσμένη έκκληση Μπέου

Ο Δημάρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απηύθυνε έκκληση από το Βελεστίνο όπου μετέβη πριν από μερικά λεπτά προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο να απομακρυνθούν αμέσως, διότι υπάρχουν κοντά δεξαμενές προπανίου και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επιβεβαίωσε ότι ένας πυροσβέστης έχει διακομισθεί στο νοσοκομείο αφού υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού, μιλώντας στο newsbomb.gr.

«Ντροπή, αυτοί που πραγματοποιούσαν –θέμιτα ή αθέμιτα– εργασίες έκαναν έγκλημα»

«Η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω του λίβα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν προβλήματα σε σπίτια και οικισμούς. Η φωτιά καίει στον Άγιο Γεώργιο, το Σέσκλο και επεκτείνεται. Στα σημεία επιχειρούν δύο ελικόπτερα και 35 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ, υπάρχουν μηχανήματα γκρέιντερ και υδροφόρες. Παράλληλα, εθελοντές και αγρότες δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες», επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και προσέθεσε ότι «με τέτοιον λίβα, αυτοί που πραγματοποιούσαν –θέμιτα ή αθέμιτα– εργασίες έκαναν έγκλημα.

Τούς προειδοποιήσαμε, δε μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα, είναι ντροπή στη μνήμη των παιδιών που έδωσαν τη ζωή τους, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και αγαθά», σε επικοινωνία με το newsbomb.gr.

Συνελήφθη νεαρός για εμπρησμό

Την Τετάρτη, ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη από την Αστυνομία στη διασταύρωση των οδών Αντωνοπούλου και Ρήγα Φεραίου, καθώς ταυτοποιήθηκε ότι έβαλε τη φωτιά στη Νεάπολη Βόλου το μεσημέρι, ενώ, πυρπόλησε άλλους δύο κάδους σκουπιδιών στις οδούς Κ. Καρτάλη, Ρ. Φεραίου και Κωνσταντά.

Ο άνδρας εθεάθη να ρίχνει εύφλεκτο υλικό σε κάδο απέναντι από το 25ο Δημοτικό σχολείο Βόλου στη Νεάπολη και αμέσως μετά, η περιοχή να παραδίδεται στις φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα.

Χωρίς νερό ο Βόλος λόγω της πυρκαγιάς

Σε επείγουσα ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει:

1) Λόγω της πυρκαγιάς έχει τεθεί εκτός το υδραγωγείο του κάμπου με αποτέλεσμα την απώλεια 1000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Η απώλεια αυτής της ποσότητας νερού, οδηγεί σε εξάντληση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μείωσης πίεσης στο δίκτυο νερού στο σύνολο της πόλης. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου.

2) Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού. Εκτιμάται πως η υδροδότηση στην εν λόγω περιοχή θα αποκατασταθεί πλήρως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 27/7/23.

3) Όμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου φαίνονται να δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος.

Έκλεισε η εθνική οδός Λάρισας-Βόλου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι μέχρι και αυτή την ώρα από την Τροχαία, στην εθνική οδό Βόλου – Λάρισας από το ύψος της περιφερειακής οδού έως και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει κατά μήκος του δρόμου, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, γι’ αυτό και η Τροχαία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

ΟΣΕ: Διακόπτονται με εντολή της Πυροσβεστικής δρομολόγια σε Αγ. Παρασκευή, Τιθορέα και Βελεστίνο

Λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, της Τιθορέας, αλλά και του Βελεστίνου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέταξε την διακοπή των δρομολογίων με ταυτόχρονη διακοπή του ρεύματος στις συγκεκριμένες περιοχές.

H αμαξοστοιχία IC55 παραμένει στο Λιανοκλάδι και η επιβάτες θα προωθήθηκαν στον προορισμό τους που είναι η Αθήνα με λεωφορεία.

Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC54 που έχει σταματήσει στο σταθμό της Λιβαδειάς θα μετακινηθούν στους προορισμούς τους επίσης με λεωφορεία.

Ακόμη, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56 (Αθήνα -Θεσσαλονίκη) και 887 (Καλαμπάκα – Αθήνα) πραγματοποιούνται με λεωφορεία.

Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η διακοπή της κυκλοφορίας είναι πλήρης στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λιβαδειά και στο τμήμα Λάρισα -Βόλος λόγω πυρκαγιάς στο Βελεστίνο.

Σχετικές ειδήσεις