ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος – «Κίνημα της πετσέτας»: Επτά επιχειρηματίες συνελήφθησαν για αυθαιρεσίες σε παραλίες

Πάρος – «Κίνημα της πετσέτας»: Επτά επιχειρηματίες συνελήφθησαν για αυθαιρεσίες σε παραλίες
EUROKINISSI, φωτογραφία αρχείου.

Οι τοπικές Αρχές της Πάρου προέβησαν στη σύλληψη επτά ιδιοκτητών επιχειρήσεων, οι οποίες παραβίαζαν τον νόμο περί αιγιαλού και παραλίας.

Οι τοπικές Αρχές της Πάρου προέβησαν στη σύλληψη επτά επιχειρηματιών, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησαν σε παραλίες, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό αυθαιρεσιών και καταχρήσεων.

Η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου και η ΕΛΑΣ συνεχίζουν τους ελέγχους στις παραλίες της Πάρου με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Παριανός Τύπος». Οι επτά συλληφθέντες παραπέμπονται να δικασθούν με την αυτόφωρη διαδικασία, για αυθαιρεσίες και κατάληψη δημόσιου χώρου στον αιγιαλό και σε παραλίες.

Τα πρόσωπα πίσω από το «κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες

Πολίτες, με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες. Κάτοικοι της Πάρου, της Νάξου, της Σύρου και της Άνδρου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει χώρος στις παραλίες και πως οι επιχειρηματίες «παίζουν» με τις αρμόδιες αρχές.

Τα πρόσωπα πίσω από το «κίνημα της πετσέτας»

Τι κοινό έχουν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας χειριστής drone και μία γλωσσολόγος – μεταφράστρια; Όλοι τους είναι μέλη –και μάλιστα, πρωταγωνιστές– του κινήματος που άρχισε την «επανάσταση» στις ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News.

Ένα μωσαϊκό ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και σπουδών, οι οποίοι μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: Την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την αφαίρεση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων και τον τερματισμό των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών του αιγιαλού.

Το «κίνημα της πετσέτας», που εμφανίσθηκε στις αρχές του εφετινού καλοκαιριού, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλά ελληνικά νησιά να μετρούν ολοένα και περισσότερα μέλη, με το πέρας του καιρού.

Τα έξι πρόσωπα πίσω από το κίνημα

  • Δαμιανός Γαβαλάς, καθηγητής Πανεπιστημίου

Από την έδρα του καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Δαμιανός Γαβαλάς βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» του κινήματος πολιτών της Πάρου. Η συμμετοχή είναι μεγάλη, γεγονός το οποίο φαίνεται όχι μονάχα από τα 11.500 μέλη της σελίδας στο Facebook και τις 2.500 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων στις συνελεύσεις. «Πέρα από απλούς πολίτες, στα μέλη συμπεριλαμβάνονται και πολλοί επιστήμονες, που βοηθούν ώστε να τεκμηριωθεί η παρανομία. Ακόμη, υπάρχουν μοντέρ και σκηνοθέτες που μάς βοηθούν να επικοινωνήσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βίντεο», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γαβαλάς, μιλώντας στη Real News.

  • Ανδριανός Παππάς, χειριστής drone

Το κίνημα των πολιτών στην Πάρο μπορεί να εντοπίζει από αέρος τις αυθαιρεσίες, χάρη στον Ανδριανό Παππά και το drone του. Ο 32άχρονος είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέχρι πρότινος, χρησιμοποιούσε τη συσκευή σε ερευνητικά προγράμματα των σπουδών του, όπως στην ψηφιοποίηση των κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι που εντάχθηκε στο κίνημα για ελεύθερες παραλίες και πλέον, φωτογραφίζει τις παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες.

  • Ειρήνη Μπιζά, γραφίστρια

Η Ειρήνη Μπιζά, 24 ετών, αγωνίζεται για το δικαίωμα να μπορεί να απλώσει την πετσέτα της, στην άμμο· εκτός από την παρουσία στις κινητοποιήσεις, σχεδειάζει τα φυλλάδια των δράσεων στην Πάρο, ενώ, βοηθά στη διαχείριση της σελίδας στο Facebook.

  • Ιάκωβος Γρύλλης, πρώην Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

Από τους πρωτεργάτες του κινήματος στη Ρόδο, είναι ο πρώην Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να συμμετάσχει ενεργά, διαδραμάτισε ένα περιστατικό που συνέβη με τον γιο του. «Παρατηρούσα πού πήγαινε η κατάσταση και ότι σύντομα δε θα έχουμε ελεύθερη πλαζ να βάλουμε την ομπρέλα μας, για να κάνουμε μπάνιο. Στις αρχές Μαΐου, ο γιος μου πήγε σε μία παραλία και άπλωσε την πετσέτα του, όμως, τον έδιωξαν οι υπεύθυνοι του beach bar», σημειώνει και τότε, έλαβε την τελική απόφαση για δράση.

  • Δημήτρης Γρηγοριάδης, Διευθυντής Λυκείου

Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της Ρόδου. Ο εκπαιδευτικός ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα από το 1990, όμως, είδε το ποτήρι να «ξεχειλίζει», την τελευταία διετία. «Μέχρι το 2021, υπήρχαν κάποια όρια. Όμως, στη συνέχεια η κατάσταση ξέφυγε τελείως. Κάποιοι επιχειρηματίες αποθρασύνθηκαν», υπογραμμίζει.

  • Ελένη Ανδριανοπούλου, γλωσσολόγος – μεταφράστρια

Μεταξύ των ενεργών μελών στις διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στη Νάξο, βρίσκεται και η γλωσσολόγος – μεταφράστρια, Ελένη Ανδριανοπούλου. Στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, έχουν δηλώσει συμμετοχή 6.500 χρήστες, ενώ, 1.500 άτομα υπέγραψαν την καταγγελία που εστάλη στην Εισαγγελία, η οποία περιγράφει το «όργιο» παρανομίας. «Βρίσκομαι στο κίνημα από την πρώτη μέρα. Πηγαίνουν οι ελεγκτές, οι επιχειρήσεις και αφαιρούν τις ξαπλώστες. Όταν οι ελεγκτές φεύγουν, τις βάζουν ξανά. Αυτό επιδεικνύει ότι ο κρατικός μηχανισμός δε λειτουργεί», αναφέρει, ζητώντας από την Πολιτεία να προστατεύσει τις παραλίες του νησιού και το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση.

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Πάρο

Δεκάδες μέλη του κινήματος πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες της Πάρου σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, στο σχήμα της έκτασης που καταγγέλλουν ότι θα έπρεπε να καταλαμβάνει η παραχώρηση σε επιχείρηση του νησιού.

Καταγγελία από τους κατοίκους της Νάξου στην Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Στη Νάξο, υπάρχει έντονη ανησυχία για το φαινόμενο επανεμφάνισης των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων των αρμοδίων αρχών. Για αυτόν τον λόγο, οι κάτοικοι του νησιού απέστειλαν γραπτή καταγγελία στην εισαγγελία, την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Την 11η Αυγούστου, ο Αντιδήμαρχος Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς, τόνισε ότι «πρέπει να τηρείται η νομιμότητα», μιλώντας στον ALPHA. «Σίγουρα, ο κόσμος θέλει μία οργανωμένη παραλία, στην οποία θα απολαμβάνει τις διακοπές του. Η Νάξος έχει τόσα χιλιόμετρα παραλίας, στα οποία υπάρχουν πάντοτε κενά, για την εξυπηρέτηση των λουόμενων», επεσήμανε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο στο νησί.

Συλλήψεις σε Νάξο και Μύκονο για κατάληψη παραλίας χωρίς άδεια

Πριν από δέκα ημέρες (10/08), η αστυνομική υπηρεσία Νοτίου Αιγαίου συνέλαβε έξι άτομα για κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια και χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Στη Μύκονο:

  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα 220 τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστου – δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης, με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα 80 τ.μ. κοινόχρηστου – δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης, με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού – παραλίας 700 τετραγωνικών μέτρων, με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Στη Νάξο:

  • Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 126 τετραγωνικών μέτρων, στερούμενος σχετικής αδείας και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
  • Νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 234 τετραγωνικών μέτρων στερούμενος σχετικής αδείας και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 180 τετραγωνικών μέτρων, στερούμενος σχετικής αδείας.

«Κίνημα της πετσέτας»: «Μπαράζ» ελέγχων σε ελληνικές παραλίες, «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες

Το «κίνημα της πετσέτας» έφερε εντατικούς ελέγχους, με το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι σε 918 κινητοποιήσεις, εντοπίσθηκαν 336 παραβάσεις το τελευταίο εικοσαήμερο. Το νέο μήνυμα μηδενικής ανοχής στους παραβάτες από τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Από την 21η Ιουλίου έως τις 09/08, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες. Οι έλεγχοι έλαβαν χώρα ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των αρμόδιων στελεχών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στον μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Από την 21η Ιουλίου, διεξήχθησαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές· ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον –μέχρι στιγμής– απολογισμό, στο πλαίσιο εντολής που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες όλης της χώρας.

Από αυτούς τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης και σε κάποιες περιπτώσεις, κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).

Οι ποινές που επιβάλλονται –ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης– από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν: Πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε «να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», όπως τονίσθηκε σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κωστής Χατζηδάκης: «Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είχα επισημάνει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Παράλληλα, προσέθεσα ότι δε θα χαριστούμε σε κανέναν, αναφορικά με την τήρηση της νομιμότητας στις –παραχωρημένες από το Δημόσιο– παραλίες.

Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τούς διαψεύδουν. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την αντίστοιχη και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε, ταυτόχρονα, σύντομα σε αναθεώρηση της νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις, αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Νέα κινητοποίηση στη Χαλκιδική, αυξάνονται οι έλεγχοι στις παραλίες

Στη Χαλκιδική, πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09/08.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στις 11:00, στη στάση λεωφορείων ανάμεσα στον Όρμο Παναγίας και το Λαγονήσι. «Τα μέλη του κινήματος συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών», όπως τονίσθηκε στην ανακοίνωση των διοργανωτών.

Παράλληλα, αυξάνονται οι έλεγχοι για «πακτωμένες» ομπρέλες που παραμένουν στον αιγιαλό και τη νύχτα με κλειδωμένες ή όχι επάνω τους ξαπλώστρες και καρέκλες, καθώς και σκέτες βάσεις αυτών, με το σκεπτικό ότι ρυπαίνουν και αλλοιώνουν τον χώρο της ακτής.

Ο Δήμος Προποντίδας κάλεσε τους κατοίκους που έχουν τοποθετήσει μόνιμα ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες να τις απομακρύνουν, αφού η σταθερή παραμονή τους θεωρείται παράνομη.

Σχετικές ειδήσεις