Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ - ΤΟ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Blue Horizon: «Άνθρωπος στη θάλασσα» - Το πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε και θα είχε σώσει τον 36χρονο

Blue Horizon: «Άνθρωπος στη θάλασσα» - Το πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε και θα είχε σώσει τον 36χρονο

Blue Horizon: Τα όσα αδιανότητα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά στοίχισαν τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη, ωστόσο αν είχαν τηρηθεί τα στοιχειώδη ναυτικά πρωτόκολλα θα είχε σωθει. Στους 4 κατηγορούμενους ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, που επισύρουν ακόμα και ισόβια. Οι ίδιοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία από τον εισαγγελέα και θα απολογηθούν το Σάββατο.

Σκηνές βγαλμένες από την πιο αποκρουστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, έσπρωξαν στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη, όταν εκείνος προσπάθησε να επιβιβαστεί ενώ μάλιστα είχε εισιτήριο. Ο 36χρονος πνίγηκε.

Προφανώς η ωμή βία που χρησιμοποιήθηκε από τα μέλη του Blue Horizon είναι καταδικαστέα. Τι θα μπορούσε όμως να είχε συμβεί από τη στιγμή που ο άτυχος 36χρονος βρέθηκε στη θάλασσα; Ποια ήταν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ;

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Αντώνη Νταλακογιώργο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, ο οποίος μας ξεκαθάρισε τι ισχύει στην περίπτωση που ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα. Διαδικασίες οι οποίες προφανώς και δεν έγιναν ποτέ από τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon.

«Άνθρωπος στη θάλασσα»

Τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν από τη στιγμή που ο 36χρονος Αντώνης βρέθηκε στα νερά του λιμανιού του Πειραιά, ήταν συγκεκριμένα και μόλις... τρία σε αριθμό, όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

«Από τη στιγμή που υπήρξε άνθρωπος στη θάλασσα, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που ενεργοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

1ον, θα έπρεπε να ειδοποιηθεί άμεσα η γέφυρα από τα μέλη του πληρώματος για την ύπαρξη ανθρώπου στη θάλασσα.

2ον, θα έπρεπε να ριφθεί σωσίβιο προς το άτομο το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα.

3ον, αυτόματα θα έπρεπε οι μηχανές να κάνουν κράττει και εξ όσων γνωρίζω αυτό δεν συνέβη ποτέ», ανέφερε ο κύριος Νταλακογιώργος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, τόνισε παράλληλα, πως αν υπήρχε στο σημείο άνθρωπος του Λιμενικού, ως όφειλε, τότε πιθανότατα δεν θα φτάναμε σε αυτή την απίστευτη τραγωδία.

«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ευθύνες υπάρχουν και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι κατά την αναχώρηση του πλοίου δεν ήταν παρόντες ως όφειλαν. Εάν υπήρχαν όργανα του Λιμενικού Σώματος όπως έπρεπε να έχουν παρουσία, δεν επρόκειτο να συμβεί αυτό το γεγονός».

Αντιμέτωποι με την εσχάτη των ποινών οι κατηγορούμενοι

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 36χρονου στο καράβι Blue Horizon που έφευγε από τον Πειραιά, προχώρησε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την προσαγωγή των υπευθύνων της αποτρόπαιας δολοφονίας. Το βράδυ της Τετάρτης, οι ίδιοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο.

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο κατά του μέλους του πληρώματος που έσπρωχνε τον άτυχο άνδρα μέχρι να τον πετάξει τελικά στη θάλασσα.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον καπετάνιο που συνέχισε την πορεία του καραβιού ενω γνώριζα ότι υπήρχε ανθρωπος στη θάλασσα. Ο συγκεκριμένος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια.

Ταυτόχρονα, θα διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος σχετικά με το εαν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και τί έκανε όταν το πλοίο έφυγε αφήνοντας αβοήθητο στην τύχη του τον 36χρονο.

Οι κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα Πειραιά

Λίγο μετά τις 17:30 οι κατηγορούμενοι έφτασαν στα δικαστήρια Πειραιά και θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα.

Αυτά είναι τα μέλη του πληρώματος:

Η υπερασπιστική γραμμή: «Δεν τον πέταξαν στη θάλασσα, λύγισε το νύχι του καταπέλτη»

Την ώρα που τα βίντεο από την προβλήτα του Blue Horizon κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με μέλη του πληρώματος να φέρονται να έχουν διαπληκτισμό με τον 36χρονο Αντώνη, να φέρονται να τον σπρώχνουν και εκείνος να πέφτει στη θάλασσα και να πνίγεται στον Πειραιά, ο δικηγόρος τους, μιλώντας στο Newsbomb.gr, δίνει τη δική του εκδοχή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δικηγόρος, Στέλιος Βουδούρης, «ούτε διαπληκτισμός υπήρξε ούτε τον πέταξαν στη θάλασσα. Λύγισε το νύχι του καταπέλτη (το κινητό τμήμα του), ο 36χρονος πρώτα ακουμπά το πόδι στην προβλήτα και μετά πέφτει στο λιμάνι. Παραλίγο να πέσει και ο ύπαρχος στη θάλασσα».

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις του δικηγόρου των συλληφθέντων, όπως σημειώνει ο ίδιος. Πάντως, καπετάνιος, ύπαρχος, αξιωματικός καταστρώματος και λοστρόμος αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού αλλά και την παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικου Δικαίου.

Blue Horizon: Από πνιγμό ο θάνατος του 36χρονου - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

«Πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος σε έδαφος κάκωσης κεφαλής». Αυτή είναι η ιατροδικαστική γνωμάτευση στη σορό του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα νερά του λιμανιού του Πειραιά, αφότου τον είχαν πετάξει εκεί μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον ιατροδικαστή, Σωκράτη Τσαντίρη, ο οποίος ήταν ο ένας εκ των δυο που πραγματοποίησε την νεκροψία (ο άλλος ήταν ο Σωτήρης Μπογιόκας).

Ο κύριος Τσαντίρης επιβεβαίωσε τα ευρήματα ενώ τόνισε πως το χτύπημα προκλήθηκε αφότου ο άτυχος 36χρονος βρέθηκε στο νερό.

Να σημειωθεί πως ο Αντώνης Καργιώτης δεν γνώριζε κολύμπι, σύμφωνα με συγγενικά του πρόσωπα, ωστόσο εκ των πραγμάτων,δεν θα μπορούσε να παλέψει για τη ζωή του με τις μηχανές του πλοίου στο φουλ και μάλιστα ελάχιση απόσταση μακριά του.

Blue Horizon: Νέο σκληρό βίντεο από την τραγωδία στον Πειραιά - Ο Αντώνης πνίγεται, το πλοίο φεύγει

Νέο σκληρό βίντεο ντοκουμέντο έρχεται στη δημοσιότητα και δείχνει το πλοίο Blue Horizon στον Πειραιά να φεύγει από το λιμάνι ενώ ο 36χρονος Αντώνης πνίγεται στη θάλασσα.

Το σκληρό αυτό βίντεο αναρτήθηκε στο Tik Tok και πιθανότατα το έχει τραβήξει επιβάτης άλλου πλοίου. Το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή που το Blue Horizon έχει αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά και ο άτυχος Αντώνης βρίσκεται στο νερό μετά τον διαπληκτισμό που φέρεται να είχε με μέλη του πληρώματος, τα οποία φέρεται να τον έσπρωξαν.

Στο βίντεο ακούγονται οι φωνές αυτοπτών μαρτύρων. Από αυτές τις φωνές φαίνεται ο 36χρονος Αντώνης να παλεύει αρχικά για τη ζωή του, να παλεύει να κολυμπήσει, όμως λίγο αργότερα οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και χάνει τις αισθήσεις του.

«Σώστε τον άνθρωπο», ακούγεται να φωνάζει μία γυναίκα. Η τραγωδία με τον νεκρό Αντώνη συνέβη στις 21:50. Το πρώτο βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι μέλη του πληρώματος του πλοίου σπρώχνουν τον άνδρα για να μην επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon. Αργότερα συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα καπετάνιος, ύπαρχος, αξιωματικός καταστρώματος και λοστρόμος αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού αλλά και την παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικου Δικαίου.

Σχετικές ειδήσεις