ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι για 231.000 μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: «Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι για 231.000 μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία
Eurokinissi

Θεσσαλονίκη: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που υποδέχτηκαν σήμερα τους μαθητές τους

Στις σχολικές αίθουσες προσήλθαν σήμερα 231.000 μαθητές (119.000 πρωτοβάθμιας και 112.000 δευτεροβάθμιας) στην Κεντρική Μακεδονία. Στις 2.490 σχολικές μονάδες (1.866 πρωτοβάθμιας και 624 δευτεροβάθμιας) τελέστηκε ο αγιασμός του σχολικού έτους 2023-2024, στη συνέχεια δόθηκαν τα βιβλία και οι μαθητές αποχώρησαν.

«Μετά από επιμελημένη οργάνωση και προετοιμασία, η σχολική χρονιά ξεκινά στην Κεντρική Μακεδονία με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, τα βιβλία στα θρανία των μαθητών και τα σχολικά κτίρια έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά μας. Όλες οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα, ώστε να ξεκινήσουν να λειτουργούν εύρυθμα οι σχολικές μονάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε βαρύτητα στη δημιουργία ενός σχολείου σύγχρονου, ψηφιακού, ανοιχτού στην κοινωνία, με καινοτόμα προγράμματα, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές μας. Ενός σχολείου που θα δίνει βαρύτητα ασφαλώς στη γνώση μέσα από κριτική σκέψη και στην απόκτηση δεξιοτήτων, παράλληλα όμως θα ενδιαφέρεται για τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών μας. Ενός σχολείου που θα δημιουργεί υγιείς προσωπικότητες, ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση καινοτόμων δράσεων που αφορούν -μεταξύ άλλων- την καθιέρωση «ανοιχτής online επικοινωνίας με τους γονείς μέσω μίας πλατφόρμας, για να συζητούμε μαζί τους και να ακούμε τα προβλήματά τους, την πιλοτική εφαρμογή σχολών γονέων για να βοηθήσουμε τους γονείς, την πιλοτική εφαρμογή διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, εβδομαδιαίες επισκέψεις σε σχολεία και επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και 15μελή για να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να δρομολογούμε λύσεις, τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς και μαθητές για όλα τα θέματα που πρέπει να έχουν γνώση και φυσικά την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών σε εκπαιδευτικούς και πολίτες».

«Όλοι μαζί με ενωμένες τις δυνάμεις μας, με όραμα και προοπτική θα τα καταφέρουμε να χαράξουμε τη σύγχρονη πορεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο κ. Κόπτσης, ο οποίος παρέστη σε αγιασμούς που τελέστηκαν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, και στα εγκαίνια του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή που προέκυψε στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, μετά την απόφαση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων να απέχει από το έργο, ο κ. Κόπτσης διευκρίνισε πως παρά το ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα, «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα συναρμόδια υπουργεία, για να επιλυθεί το θέμα».

Σημειώνεται ότι εντός ολίγου για το το θέμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τουριστικών πρακτόρων με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.