ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις αστυνομικών και βουλευτών για τις αποσπάσεις στον Έβρο

Αντιδράσεις αστυνομικών και βουλευτών για τις αποσπάσεις στον Έβρο

Ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζήτησε διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με τη μέριμνα που έχει ληφθεί για τις αποσπάσεις των 1.881 συνοριοφυλάκων στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Όπως τονίζει ο κ. Καπερνάρος, η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με την οποία 1.881 αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήματα συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης αποσπώνται για δύο μήνες στη Θράκη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε 23 νομούς. Η διαταγή, όπως σημειώνει ο ίδιος, αφορά και αστυφύλακες, πρώην συνοριοφύλακες, οι οποίοι στελεχώνουν πλέον μάχιμες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και η ΔΙ.ΑΣ.

Ο κ. Καπερνάρος τονίζει, ότι η Βουλή πρέπει να έχει πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση, «εν όψει των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας με κίνδυνο περαιτέρω έκρηξης πληθυσμών που ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας», καθώς, όπως επισημαίνει, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Για τους λόγους αυτούς ζητεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, ποια είναι η μέριμνα που έχει ληφθεί για τους 1.881 αστυνομικούς που αποσπώνται, ώστε να ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια προσφοράς στην υπηρεσία τους και να εξαιρεθούν όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.

Παράλληλα, την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για τη μετακίνηση - απόσπαση αστυνομικών στον Έβρο, μέσω ανακοίνωσής της. Εκπρόσωποι της ένωσης, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση ακύρωσης – αναστολής της διαταγής, με την οποία μετακινούνται άμεσα στα σύνορα 245 αστυνομικοί, μόνο από αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες του νομού Θεσσαλονίκης, σε αντίστοιχα της Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης και Ξάνθης. Ταυτόχρονα, η ΕΑΥΘ καλεί, με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα μέλη της να πάρουν μέρος στην ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην πόλη του Κιλκίς, με αίτημα να μη γίνουν οι αποσπάσεις αστυνομικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ΕΑΥΘ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική και άδικη τη μετακίνηση, συνολικά 1.881 αστυνομικών, σε περιοχές των ελληνοτουρκικών συνόρων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι «το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, αλλά με μια πολιτική τολμηρή, μακροπρόθεσμη και αποφασιστική. Θα αποσπαστούν 245 αστυνομικοί, από τις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, όταν οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό έχουν φθάσει στις 1.200 κενές θέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΑΥΘ , ενώ υπογραμμίζεται ότι με τις μαζικές αποσπάσεις θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.